Svátek má

Julie
0°C
Broken clouds
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
0°C
Broken clouds
Sobota
90%
06:49
Min: -1°C
978
15:00
Max: 1°C
NW 1 m/s

Potravinářský pavilon bude sloužit jako výukové centrum studentů České zemědělské univerzity v Praze

Šedá teorie a zelená praxe… Tento rozpor už nemusí řešit studenti Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, když mají k dispozici svůj vlastní trenažér. V nově otevřeném Potravinářském pavilonu si sami budou moci vyzkoušet technologie, jako je zpracování masa a mléka, pečení chleba a výroba cukrovinek, zpracování ovoce a zeleniny, lisování oleje a vaření piva. Provoz Výukového centra zpracování zemědělských produktů České zemědělské univerzity v Praze symbolicky zahájilo přestřižení pásky a slavnostní přípitek v úterý 28. června 2022.

Na oficiálním otevření pavilonu byli přítomni zástupci vedení univerzity včetně rektora prof. Petra Skleničky a děkana FAPPZ prof. Josefa Soukupa. Poctili nás návštěvou ministr zemědělství Ing. Zdeněk Nekula a prezidentka Potravinářské komory ČR Ing. Dana Večeřová. Nechyběli zástupci těch, kteří výukové centrum vytvořili od projektu do posledního detailu, a řada dalších významných hostů. Všichni si se zájmem prohlédli prostory centra a ocenili zejména jeho komplexnost a velkorysé řešení. Odpoledne se pro zájemce z řad zaměstnanců univerzity konaly komentované prohlídky nově otevřených prostor.

Pavilon sdružuje šest potravinářských technologií spolu se senzorickou laboratoří, restaurací, výživovým poradenstvím, prostory pro školení a vlastním obchodem pod jednou střechou. Od položení základního kamene k dnešnímu uvedení do provozu uběhly pouhé dva roky – stavba byla slavnostně zahájena 2. června 2020. Příprava celého projektu však trvala zhruba šest let. Realizaci Výukového centra zpracování zemědělských produktů finančně podpořila Evropská unie a je ojedinělým projektem v ČR i ve střední Evropě.

„Potravinářský pavilon znamená zásadní vývojový skok, pokud jde o kvalitu vzdělávání, kvalitu výzkumu a inovace v potravinářském segmentu jinak velmi pestrého portfolia oborů na České zemědělské univerzitě,“ řekl při oficiálním otevření Výukového centra zpracování zemědělských produktů rektor ČZU prof. Petr Sklenička. Zároveň připomněl, že je to obrovská výzva, která s sebou přináší i řadu komplikací. „Jsem rád, že se podařilo pavilon dostavět v této ne zrovna lehké době bez vážnějších problémů, a věřím, že se podaří zvládnout i jeho provoz. Uřídit takový pavilon by nebylo jednoduché ani za normálních okolností, natož v době, která je charakteristická předraženými energiemi a dalšími vstupy. A jsem rád, že nová technologická budova s výrobními kapacitami potravinářského provozu umožní studentům rozšířit teoretické znalosti o praktické dovednosti tím, že se zapojí do výrobního procesu. Celé naší univerzitě se tak naskýtá užší propojení s praxí a novým mladým absolventům to přinese širší uplatnění na pracovním trhu,“ zdůraznil rektor ČZU v Praze prof. Petr Sklenička.

Smysl projektu spočívá v demonstraci základních potravinářských technologií studentům vybraných programů. Otevření nového pavilonu samozřejmě vítá děkan Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů prof. Josef Soukup: „Nyní se našim studentům otevírá možnost zapojit se přímo do výrobních provozů za dodržení všech hygienických i bezpečnostních opatření a doplnit si tak teoretické znalosti. Podobné potravinářské provozy pomalu vznikají i přímo v zemědělské prvovýrobě. I to je pro nové absolventy naší fakulty výzva k jejich uplatnění. Na pracovním trhu tito technologové velmi chybí,“ zdůrazňuje děkan FAPPZ.

Podle ministra zemědělství Ing. Zdeňka Nekuly je v zemědělském školním vzdělávání důležité zejména propojování teorie a praxe. Díky novému Potravinářskému pavilonu tak budou studenti získávat praktické dovednosti a rozvíjet znalosti, které jim v budoucnu zajistí lepší uplatnění na trhu práce.

Budova nového výukového centra je navržena tak, aby studenti kromě výuky v učebnách mohli sledovat výrobní proces zvenčí a zároveň také pracovat přímo ve výrobě za plného provozu. Jak potvrzuje prof. Roman Stupka, hlavní koordinátor projektu a proděkan FAPPZ, takový přístup je v běžném potravinářském podniku nemožný. „Příležitost seznámit se s výrobními technologiemi v reálném provozu mají studenti jen velmi omezenou,“ připomíná.

Také Potravinářská komora ČR vítá možnost poskytnout studentům komplexní pohled na zpracování potravin. „Aktivity, které umožní studentům zapojit se do výrobního procesu, ke studijním programům zemědělské univerzity neodmyslitelně patří. Potravinářský pavilon takovouto aktivitou nepochybně je. Jeho špičkové vybavení do budoucna významně přispěje k rychlejšímu rozvoji inovativních postupů ve výrobě potravin,“ podotýká prezidentka Potravinářské komory ČR Ing. Dana Večeřová.

Výukové centrum je vybaveno špičkovými potravinářskými a gastronomickým technologiemi, které umožní inovativní přístupy. Provoz nabídne studentům poznat celý řetězec zpracování potravin, a to od výroby jednotlivých surovin přes jejich technologické zpracování až po využití v gastronomii. A v neposlední řadě zhodnocení potravin u výživových poradců z hlediska jejich nutriční hodnoty.

„V novém pavilonu nechybí prostory pro testování výrobků v moderní senzorické laboratoři. Očekáváme, že právě možnost zkoušení inovací a realizování nových nápadů napříč technologiemi, navíc ve spolupráci s domácími i zahraničními subjekty, bude pro studenty motivační a lákavá. Výsledné produkty – pod vlastním novým univerzitním brandem ´Um!´ – budou k dispozici i běžnému spotřebiteli na trhu,“ říká Ing. David Farský, ředitel Výukového centra zpracování zemědělských produktů.

Prostřednictvím výuky v novém pavilonu potravin a vzhledem ke kvalitě studijních programů se Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze stává jednou z nejdůležitějších vzdělávacích institucí v oboru potravinářství.

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content