
Elegantní dřevěná zastávka zvyšuje komfort cestujících čekajících na příjezd vlaku. Zajímavý design a jednoduchost údržby činí přístřešek nejenom praktickým, ale i esteticky přitažlivým. Díky použití přírodního dřevěného materiálu se nová zastávka harmonicky zapojuje do okolní krajiny, což cestujícím přináší příjemné a uklidňující prostředí. Je tak dokonalým příkladem, jak mohou moderní design a přírodní materiály společně vytvářet funkční a zároveň esteticky přitažlivé řešení pro veřejný prostor.
Smyslem studentské soutěže vypsané Fakultou lesnickou a dřevařskou ve spolupráci se Správou železnic, s. o., bylo motivovat studenty, aby se aktivně zapojili do změny vnímání železnice jako ekologického druhu veřejné dopravy. Soutěž byla určena všem studentům této fakulty ČZU, kteří by měli chuť se ve spolupráci se studenty architektury dalších vysokých škol zapojit do návrhu nového dřevěného přístřešku. Ten se po splnění daných požadavků mohl stát součástí typizovaných staveb na české železnici.
Návrh musel splňovat technické parametry železničních přístřešků daných normami Správy železnic, s. o., musel být modulární a zároveň v systému „antivandal“. Také měl obsahovat architektonické řešení i celou projektovou dokumentaci s nástinem technického řešení a rozpočtu materiálu i prací. A náklady na pořízení přístřešku nesměly přesáhnout 500 000 korun.
Zdroj: FLD
Podobné články
Předvánoční atmosféra zavládla v kampusu ČZU v Praze už počátkem prosince. Blížící se svátky o sobě daly vědět vánočními trhy, workshopy i charitativními aktivitami jako sbírka potravin nebo nábor dárců kostní dřeně. To vše je minulostí. Neodvratnou blízkost Štědrého dne
Vánoce jsou tradičně spojovány s řadou zvyků a symbolů, mezi něž patří i typické pokrmy. Na českém štědrovečerním menu zaujímá výsadní postavení rybí polévka a nesmí tu chybět další kapří delikatesy… Kapr smažený, kapr načerno, kapří hranolky, kapr na tisíc


