V porotě zasedli děkan FAPPZ profesor Josef Soukup, finanční ředitelka společnosti Delirest, s.r.o., Zuzana Volková, šéfkuchař Ondřej Slanina, ředitelka Odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství Ing. Jitka Götzová a studentka FAPPZ Eva Smetanová.
Soutěžní týmy měly za úkol připravit plnohodnotné dvouchodové menu ve složení předkrm/hlavní chod nebo hlavní chod/dezert. Povinnými surovinami bylo vepřové maso, brambory, med a jogurt. U hlavního chodu se očekával jeden druh omáčky/dipu a dva druhy příloh v různých strukturách. Hodnotily se kreativita a složitost zpracování surovin, snoubení chutí v celém menu, kompozice jednotlivých chodů, využití sezónních surovin, efektivní zpracování, množství odpadu a reálnost kalkulace, HACCP. Mottem soutěže byl Náš venkov.
Týmy dorazily na ČZU již ve středu 12. června odpoledne a měly možnost si předpřipravit základní suroviny v Potravinářském pavilonu. Hlavním soutěžním dnem byl čtvrtek 13. června. Mistrovství menz zahájili děkan FAPPZ prof. Josef Soukup, ředitel Kolejí a Menzy ČZU Jiří Macoun a ředitel Potravinářského pavilonu Petr Kadlec. Soutěž odstartovala slavnostní fanfárou v podání Trubačského půlkruhu z Fakulty lesnické a dřevařské. Následovala ochutnávka potravin z Potravinářského pavilonu, svačiny z Primirestu, smaženého hmyzu z FAPPZ, vegetariánských burgerů z Delirestu a Nestlé připravilo výborný falafel s hráškovým hummusem.
V prvním patře Pavilonu se mezitím týmy pustily do vaření a veřejnost měla možnost nahlédnout do mlékárenského provozu a vyzkoušet si své senzorické schopnosti na deseti vzorcích. V prvním kole se v senzorice umístily na prvním místě trubačka Annika Gloserová, na druhém Jitka Götzová z Ministerstva zemědělství a třetí místo obsadila Zuzana Volková z Delirestu. Ve druhém kole obsadil první místo Petr Zátka, druhé paní Daka a třetí Lucie Dvořáková.
Přízemí si pro sebe rezervoval Ondřej Slanina, který přítomným ukázal, jak se dá zpracovat téměř beze zbytku květák. Petr Kadlec provedl zájemce Potravinářským pavilonem a umožnil jim nahlédnout do všech provozů.
V pravé poledne už týmy prezentovaly svá menu porotcům, kteří jejich tvorbu komentovali a hodnotili dle nastavených kritérií. Po prezentaci měla veřejnost možnost vše ochutnat a zvolit si jednoho oblíbence v divácké soutěži.
Výsledky:
- místo soutěžní tým Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně
- místo soutěžní tým SPŠ Prosek Primirest
- místo soutěžní tým Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava
Diváckou soutěž vyhrála domácí Menza ČZU.
Součástí programu Mezinárodního mistrovství menz byla i páteční prohlídka se zaměřením na udržitelné prvky v kampusu ČZU, kterou zaštítila Simona Dvořáková z Oddělení rozvoje a udržitelnosti. Petr Jůza z FAPPZ provedl týmy rozkvetlým Libosadem.
Gratulujeme výhercům a děkujeme všem soutěžním týmům za účast. Velký dík patří týmu z Potravinářského pavilonu, který nachystal zázemí spolu s partnerem Kolejí a Menzy ČZU, společností Delirest.
RED / foto: Petr Zmek
Podobné články
Od pátku 10. do neděle 12. ledna 2025 probíhá pod hlavičkou České ornitologické společnosti sčítání ptáků (nejen) na krmítkách. Podle organizátorů se do této aktivity může zapojit každý i bez předchozí zkušenosti nebo registrace.
Ve čtvrtek 9. ledna 2025 proběhla volba nového děkana Fakulty tropického zemědělství ČZU v Praze na funkční období 2025–2029. Akademický senát fakulty zvolil v prvním kole tajného hlasování do této funkce současného proděkana pro vědu a výzkum doc. Ing. Hynka