V porotě zasedli děkan FAPPZ profesor Josef Soukup, finanční ředitelka společnosti Delirest, s.r.o., Zuzana Volková, šéfkuchař Ondřej Slanina, ředitelka Odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství Ing. Jitka Götzová a studentka FAPPZ Eva Smetanová.
Soutěžní týmy měly za úkol připravit plnohodnotné dvouchodové menu ve složení předkrm/hlavní chod nebo hlavní chod/dezert. Povinnými surovinami bylo vepřové maso, brambory, med a jogurt. U hlavního chodu se očekával jeden druh omáčky/dipu a dva druhy příloh v různých strukturách. Hodnotily se kreativita a složitost zpracování surovin, snoubení chutí v celém menu, kompozice jednotlivých chodů, využití sezónních surovin, efektivní zpracování, množství odpadu a reálnost kalkulace, HACCP. Mottem soutěže byl Náš venkov.
Týmy dorazily na ČZU již ve středu 12. června odpoledne a měly možnost si předpřipravit základní suroviny v Potravinářském pavilonu. Hlavním soutěžním dnem byl čtvrtek 13. června. Mistrovství menz zahájili děkan FAPPZ prof. Josef Soukup, ředitel Kolejí a Menzy ČZU Jiří Macoun a ředitel Potravinářského pavilonu Petr Kadlec. Soutěž odstartovala slavnostní fanfárou v podání Trubačského půlkruhu z Fakulty lesnické a dřevařské. Následovala ochutnávka potravin z Potravinářského pavilonu, svačiny z Primirestu, smaženého hmyzu z FAPPZ, vegetariánských burgerů z Delirestu a Nestlé připravilo výborný falafel s hráškovým hummusem.
V prvním patře Pavilonu se mezitím týmy pustily do vaření a veřejnost měla možnost nahlédnout do mlékárenského provozu a vyzkoušet si své senzorické schopnosti na deseti vzorcích. V prvním kole se v senzorice umístily na prvním místě trubačka Annika Gloserová, na druhém Jitka Götzová z Ministerstva zemědělství a třetí místo obsadila Zuzana Volková z Delirestu. Ve druhém kole obsadil první místo Petr Zátka, druhé paní Daka a třetí Lucie Dvořáková.
Přízemí si pro sebe rezervoval Ondřej Slanina, který přítomným ukázal, jak se dá zpracovat téměř beze zbytku květák. Petr Kadlec provedl zájemce Potravinářským pavilonem a umožnil jim nahlédnout do všech provozů.
V pravé poledne už týmy prezentovaly svá menu porotcům, kteří jejich tvorbu komentovali a hodnotili dle nastavených kritérií. Po prezentaci měla veřejnost možnost vše ochutnat a zvolit si jednoho oblíbence v divácké soutěži.
Výsledky:
- místo soutěžní tým Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně
- místo soutěžní tým SPŠ Prosek Primirest
- místo soutěžní tým Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava
Diváckou soutěž vyhrála domácí Menza ČZU.
Součástí programu Mezinárodního mistrovství menz byla i páteční prohlídka se zaměřením na udržitelné prvky v kampusu ČZU, kterou zaštítila Simona Dvořáková z Oddělení rozvoje a udržitelnosti. Petr Jůza z FAPPZ provedl týmy rozkvetlým Libosadem.
Gratulujeme výhercům a děkujeme všem soutěžním týmům za účast. Velký dík patří týmu z Potravinářského pavilonu, který nachystal zázemí spolu s partnerem Kolejí a Menzy ČZU, společností Delirest.
RED / foto: Petr Zmek
Podobné články
V případě napadení se termití dělníci na sklonku života obětují a odstartují explozivní chemickou reakci. Jejím výsledkem je toxická tekutina, která znehybní a otráví protivníka. Tento obranný mechanismus termitů v podobě enzymu a jeho vlastnosti zkoumali vědci z Ústavu organické
Prestižní ocenění E.ON Energy Globe získala rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Ocenění spolu s patronkou projektu Jitkou Čvančarovou převzal Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci v roce 2015 založila. Na úspěšnosti projektu má