Svátek má

Eliška
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Prague Science Film Fest zavede diváky do opravdové divočiny

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Prague Science Film Fest se letos bude věnovat přírodopisnému dokumentu a jeho hostitelem bude kampus České zemědělské univerzity v Praze. Festival nabídne ve dnech 14.–17. října 2024 výběr těch nejlepších snímků, které vznikly za poslední dva roky. Mnohé z nich budou uvedeny v premiéře.

Letošní ročník se zaměří na přírodopisné filmy, které mají bohatou historii a od svého vzniku na začátku 20. let prošly revolučním vývojem. Objektivy kamer nezachycují „pouze“ zvířata a rostliny v jejich přirozeném prostředí. Tvůrci filmů si kladou otázky ochrany planety a toho, jak lidé svou činností faunu a flóru ovlivňují.

O pozornost poroty se uchází 16 snímků, nejvíce v historii festivalu

Návštěvníci se podívají například do Argentiny, kde jsou extrémní přírodní i teplotní rozdíly a zvířata se musí přizpůsobovat a hledat vhodný způsob lovu i obrany. Klimatická změna se dotýká i Himálaje, kam se vydal tým vědců mapujících ledovce. V dalším dokumentu se diváci ocitnou v bouři a zjistí, jak mravenci odolávají turbulentním změnám v atmosféře. Fascinující je také příběh šimpanze číslo 65, který se stal součástí vesmírného závodu a jeho osudu se věnují švédští dokumentaristé. Jedním z námětů bude také to, jak nás mohou zachránit obyčejné houby.

Návštěvníci se mohou setkat s osobnostmi světového dokumentu

„Těšíme se na Robyn Metcalf, producentku a historičku jídla u filmu Dozrávání, a také přijede Masha Karpoukhina, režisérka filmu Poslední slavík a režiséři filmu Ztracený prales Ivohiboro Fitzgerald Jego a Laurent Portes,“ zve na festival dramaturg Zdeněk Rychtera.

Letošní novinkou je cena diváků, kteří si mezi filmy mohou vybrat svého favorita. „Kromě toho uvidí i snímek o klíšťatech, natočený v rámci workshopu dokumentární tvorby během minulého ročníku festivalu. Společně jej vytvořily studentky České zemědělské univerzity,” doplňuje dramaturg.

V programu nebudou chybět debaty a panelové diskuse. Dopolední projekce budou patřit základním a středním školám, které se budou moci podívat na špičkové wildlife dokumenty.

„Každým rokem zapojujeme do festivalu také studenty. Ti se mohou stát součástí studentské poroty a vybrat jeden z oceňovaných snímků. Kromě toho se také podílejí na samotné přípravě a organizaci festivalu. Někteří z pedagogů vidí v dokumentárních filmech pro studenty velký přínos, a tak je vezmou na promítání v rámci výuky tematicky blízkých předmětů,“ upřesňuje Karolína Otcová z České zemědělské univerzity.

Fanoušci filmu mohou vybírat z několika projekcí denně, které jsou zdarma – stačí se pouze registrovat na webu festivalu nebo přijít do kampusu ČZU.

Program festivalu Prague Sciencve Film Fest ZDE.


Česká zemědělská univerzita v Praze organizovala festival ve svém univerzitním kampusu již od roku 2011 pod názvem Life Sciences Film Festival a později ČZU Film Fest. V roce 2020 se spojila s Univerzitou Palackého v Olomouci (UP), na jejíž půdě se koná úspěšný mezinárodní festival populárně-vědeckého filmu Academia Film Olomouc (AFO), a společně pořádají Prague Science Film Fest.

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content