Svátek má

Klement
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Menzovní kuchaři předvedou své kulinářské dovednosti na Mezinárodním mistrovství menz 2024. Hostitelkou je Česká zemědělská univerzita

Gastronomická soutěž stravovacích zařízení, která se starají o plné a spokojené žaludky studentů a zaměstnanců univerzit u nás i v zahraničí, má na České zemědělské univerzitě tříletou tradici. Letos se Mezinárodní mistrovství menz uskuteční ve dnech 12.–14. června a kromě toho, že přivítá rekordní počet soutěžících, mění se i místo konání. Soutěž zůstává v suchdolském kampusu, z menzy se však stěhuje do Potravinářského pavilonu. Bude to zároveň příležitost k prohlídce pavilonu sloužícího jako výukové centrum pro studenty ČZU, kde pro tuto příležitost chystají Den otevřených dveří.

Gastronomickou soutěž tradičně pořádají Koleje a Menza ČZU a jejich partner společnost Delirest. Ve spolupráci s experty organizátoři stanovili jednoduchá pravidla odrážející současné gastronomické trendy. Zároveň vycházejí z vlastních zkušeností s denním provozem a možnostmi menz.

„Soutěžení mezi kuchaři a kuchařkami nemá za cíl vytvářet profesní rivalitu. Je oslavou našeho krásného řemesla, utužuje naši komunitu a rozvíjí naše dovednosti. Účastí v soutěži mohou všichni získat nové přátele i cenné profesní zkušenosti,“ zdůrazňuje ředitel KaM České zemědělské univerzity v Praze Jiří Macoun.

Hlavním soutěžním dnem je středa 13. června, kdy své kuchařské dovednosti předvede osm dvoučlenných soutěžních týmů. V duchu letošního tématu Náš venkov budou připravovat dvouchodové menu ve složení předkrm nebo dezert a hlavní chod. Povinnými surovinami jsou vepřové maso, brambory, med a jogurt. Celé menu musí být bezlepkové a doporučuje se využití sezónních surovin. Není dovoleno použít konvenience a dovést si předpřipravené věci.

Hodnotit se bude kreativita a složitost zpracování surovin, snoubení chutí v celém menu, kompozice jednotlivých chodů, využití sezónních surovin, a také efektivní zpracování surovin, množství odpadu a reálnost kalkulace. V porotě zasednou odborníci, profesionální kuchaři, fanoušci gastronomie a studenti. Nebude mezi nimi chybět stálice soutěže Ondřej Slanina, který v rámci akce „květák“ předvede, jak se dá sníst úplně celý.

Každý tým musí připravit 20 porcí. Jedna je určena pro prezentaci a foto, pět až šest degustačních porcí pro porotu a ostatní se budou servírovat do chafingu pro veřejnost. Vzhledem ke zkušenostem z minulých let se opět můžeme těšit na koncert neodolatelných vůní a chutí, ale také na velký estetický zážitek.

Lenka Prokopová / Jiří Macoun

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content