V odborné části programu byly představeny typické maďarské produkty a jejich srovnání s českými ekvivalenty. Hlavní zaměření programu však spočívalo v diskusi o FairTrade produktech. Jak se ukázalo, ani maďarští studenti potravinářství nemají jasnou představu o certifikaci FairTrade, o typech certifikovaných produktů a o tom, jak program podporuje komunity v rozvojových zemích a přispívá k udržitelnosti odvětví.
Studenti měli za úkol navštívit obchod s Fair Trade produkty, zakoupit je a porovnat s produkty běžně prodávanými v obchodních řetězcích (s ohledem na kvalitu, vlastnosti, cenu, osobní užitek a podobně). Kromě toho mohli navštívit laboratorní pivovar České zemědělské univerzity a zúčastnit se exkurze do pivovaru Staropramen.
I přes mnohokrát opakovaný formát se pracovníkům katedry ekonomiky podařilo inovovat program tak, aby byl vzdělávací a vzrušující. Jsme poctěni, že můžeme tyto aktivity pořádat s podporou Domu zahraniční spolupráce, a těšíme se, že budou pokračovat.
Pavel Kotyza, Karel Tomšík
Podobné články
Od pátku 10. do neděle 12. ledna 2025 probíhá pod hlavičkou České ornitologické společnosti sčítání ptáků (nejen) na krmítkách. Podle organizátorů se do této aktivity může zapojit každý i bez předchozí zkušenosti nebo registrace.
Ve čtvrtek 9. ledna 2025 proběhla volba nového děkana Fakulty tropického zemědělství ČZU v Praze na funkční období 2025–2029. Akademický senát fakulty zvolil v prvním kole tajného hlasování do této funkce současného proděkana pro vědu a výzkum doc. Ing. Hynka