Svátek má

Igor
9°C
Broken clouds
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
9°C
Broken clouds
Sobota
91%
05:01
Min: 7°C
987
16:41
Max: 14°C
S 1 m/s

Transformace vinného odpadu v Moldavsku na energie

V rámci projektu podpořeného Rozvojovým programem OSN (UNDP) se experti z Biogas Research Team pod vedením dr. Hynka Roubíka zaměřují na valorizaci odpadu z vinné produkce v Moldavsku ve spolupráci s NGO Alliance for Energy Efficiency and Renewables.

Vinařství je jedním z hlavních odvětví moldavské ekonomiky. Vinice zabírají celkovou plochu 150 tisíc ha a pokrývají 3,8 procenta území a sedm procent orné půdy, což je největší hustota vinic na světě. Asi třetina populace je zaměstnána v zemědělství a prodej vína je silně závislý na vývozu (domácí spotřeba vína je méně než 20 procent z celkové produkce). Vinařský sektor v zemi ročně zpracuje 300–350 tisíc tun hroznů, a přitom sekundární produkty zpracování tvoří zhruba pětinu zpracovaných hroznů. Tyto vedlejší produkty mohou být na jedné straně zdrojem cenných materiálů a biomasy a na druhé straně zdrojem znečištění životního prostředí.

Jarní a zimní prořezávání vinic produkuje materiál z biomasy bez vysokých dodatečných energetických vstupů a za nízké provozní náklady. Využití energetického potenciálu tohoto materiálu je neefektivní, protože se většinou spaluje přímo na poli nebo se používá k tradičnímu pečení chleba. Někteří zemědělci začali tento odpad v jeho přirozené formě využívat k vytápění skleníků. Organické odpady z výroby vína se tvoří nepřetržitě a mají velký potenciál pro výrobu energie ve formě briketování a výroby bioplynu. V současné době však chybí v Moldavsku dostatek informací o využití vedlejších produktů vinařství.

Z toho důvodu je cílem projektu posoudit možnosti místních vinařů z hlediska valorizace jejich zpracovatelského odpadu. Briketovací technologie byla vyhodnocena jako nejvhodnější pro malé a střední výrobce společně s malými bioplynovými stanicemi.

V návaznosti na implementované technologie se uskuteční studijní návštěvy místních škol a místních vinařů s cílem seznámit se s těmito technologiemi. V závěru projektu budou vypracována doporučení pro další rozšiřování a replikaci v zemi.

Hynek Roubík

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content