
Vařilo se v Potravinářském pavilonu, který slouží jako výukové centrum pro studenty ČZU. Soutěž tradičně pořádají Koleje a Menza ČZU a jejich partner, společnost Delirest services, s. r. o. Ve spolupráci s experty stanovili organizátoři jednoduchá pravidla odrážející současné gastronomické trendy.
O mistrovský titul se letos utkala čtyři stravovací zařízení. Kromě domácí suchdolské menzy měřili síly kuchaři z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a společnosti Primirest, která se školnímu stravování věnuje už více než 30 let. Všichni měli za úkol připravit hlavní chod a dezert, přičemž povinnými surovinami byly brambory, kuře, tvaroh a jablka.

„Posuzovali jsme parametry jako chuť a vzhled soutěžních pokrmů, jejich atraktivnost, trendové kulinární úpravy, pracnost přípravy, dodržování HACCP či energetický příjem 25 až 35 procent celkového denního energetického příjmu studenta. A také poměr bílkovin, tuků a sacharidů, obsah vybraných mikronutrientů, typ použitého tuku dle složení, obsah vlákniny, typ použitých surovin, původ surovin, zpracování, efektivitu využití surovin a energetickou náročnost,“ říká ředitel Kolejí a Menzy ČZU Jiří Macoun, který zasedl v porotě spolu s odborníky a profesionálními kuchaři, a také studenty, pro které tu menzy jsou.
Absolutním vítězem je menza ČZU, která si zároveň získala nejvíce hlasů v divácké soutěži. Nechala za sebou na druhém místě Primirest a na třetím Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně. Rozdíly mezi soutěžícími však jsou minimální. První místo v udržitelnosti si do Zlína odváží Univerzita Tomáše Bati, v nutriční vyváženosti pokrmů byla nejlepší Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Tato událost však nebyla jen o skvělém jídle, ale i o nových trendech v gastronomii. Ty byly tématem přednášek odborníků, při nichž Diana Chrpová z ČZU pohovořila o pokrmech vhodných při gastrointestinální dietě a Jan Pivoňka z VŠCHT o dlouhodobé udržitelnosti a uhlíkové stopě.
„Letos jsme pozměnili koncepci soutěže a rozšířili program směrem k odborným znalostem. Věřím, že si účastníci odnesli zajímavé poznatky,“ podotýká Jiří Macoun a jako bonus zmiňuje, že se na mistrovství menz sešla vynikající parta lidí.
Perličkou soutěže byla kulinářská show, o kterou se postaral Jiří Babica. Pro tuto příležitost připravil asijskou specialitu a všechny zájemce nechal ochutnat. V rámci doprovodného programu tu byla možnost vyzkoušet měření na přístroji InBody, ochutnat dezerty z hmyzí mouky či otestovat své smysly v senzorické laboratoři.
A co by organizátoři gastronomické soutěže chtěli nabídnout do budoucna? „Chceme pokračovat v trendu spojení samotné soutěže se zajímavými informacemi týkajícími se nových trendů, poznatků a podobně. Letos se velmi osvědčilo zapojení akademiků, to je podle mě správný směr. Soutěž se profesionalizuje a to je cesta, kterou bychom chtěli jít. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby se do budoucna sešlo víc týmů. Nikdo z toho nemusí mít strach. Snažíme se, aby všichni odcházeli s pocitem, že i když třeba nestanuli na ´bedně´, něco jim to přineslo. V minulosti někteří odjížděli zklamaní, že přijeli vyhrát, a to se nestalo. Podle mě je ale ze všeho nejdůležitější ta příležitost předvést své kuchařské umění a případně se i něčemu přiučit,“ uzavírá Jiří Macoun, ředitel Kolejí a Menz ČZU a organizátor Mistrovství menz 2025.
Lenka Prokopová



Podobné články
Akademičtí pracovníci z řad zaměstnanců České zemědělské univerzity v Praze se pravidelně účastní tematických kulatých stolů a konferencí v Poslanecké sněmovně. Tradici odborných diskusí zástupců vědecké obce i veřejnosti s politiky zde založila poslankyně Nina Nováková. Už druhým rokem se
Na zámku v Kostelci nad Černými lesy se počátkem června konalo národní kolo 15. ročníku mezinárodní soutěže YPEF – Young People in European Forests. Tradiční soutěž podporuje environmentální vzdělávání mladé generace a její vztah k lesům a přírodě.