V rámci projektu Výzkum a vývoj produkce léčivých hub v ČR a jejich inovativní aplikace ve funkčních potravinách řeší katedra zahradnictví a katedra kvality a bezpečnosti potravin FAPPZ spolu s VŠCHT v Praze problematiku obsahových látek léčivých hub. Jedním z cílů projektu je dosáhnout suplementací stopových prvků do substrátů zvýšeného obsahu selenu a zinku v plodnicích hlívy a lesklokorky tak, aby se dala v doplňcích stravy zajistit jejich optimální denní dávka. Pro experimentální práci se v roce 2020 podařilo zajistit 10 druhů léčivé houby Ganoderma (lesklokorka), která obsahuje řadu zajímavých látek a patří mezi významné léčivé houby. Ve skleníku katedry agroenvironmentální chemie a výživy rostlin se podařilo zajistit vhodné pěstitelské podmínky k získání plodnic řady těchto subtropických druhů lesklokorek. Nízkomolekulární a vysokomolekulární produkty získané z plodnic léčivých hub budou analyzovány a využity ke studiu antioxidační aktivity a působení na komponenty imunitního systému.
Ing. Ivan Jablonský, CSc.
Podobné články
Výzkumná infrastruktura METROFOOD-RI spouští sérii bezplatných vzdělávacích webinářů zaměřených na inovace a vědecký výzkum v potravinářském sektoru. Zahájení webinářů je naplánováno na druhou polovinu května 2024 a během série bude nabídnuto šest bloků přednášek.
V prestižní soutěži Mastercard Obchodník roku 2023 byla Iniciativa ČESKÉ POLE vyhlášena Inovací roku 2023. Stalo se tak na jubilejním 30. ročníku Retail summitu, který se konal ve dnech 26. a 27. března v Praze.