Do této práce se vždy s chutí pouští Ing. Zdeněk Hlaváč. „To je pak ve sklenících ten pravý prales. Vzniknou tu hromady exotického rostlinného odpadu, který by byl v lepším případě přemístěn na kompost. Že je škoda nevyužít takový potenciál, si myslí i Ondra a Petr ze společnosti Land Craft Spirits, s.r.o. Proto si pro naše odřezky ochotně jezdí a dávají jim druhou šanci,“ vysvětluje Zdislava Procházková z botanické zahrady.
A jaká je to šance? V rámci pilotního projektu na výrobu cirkulárních destilátů je odpad zužitkován například do podoby nápoje s označením Circular Citron. Rostlinného odpadu s obsahem různých silic je v zahradě poměrně dost, pánové si tedy mohou vybrat druhy, které se jim právě hodí k zužitkování. Co je pro někoho odpadem, pro jiného může být cennou surovinou. Není to fajn?
Podobné články
Aula České zemědělské univerzity přivítala v pondělí 21. října 2024 účastníky podzimního zasedání Vědecké rady ČZU. Jak velí tradice, i tentokrát bylo slavnostní setkání na začátku akademického roku příležitostí ke jmenování nových docentů a doktorů České zemědělské univerzity a k
Jak vzácná vlna z mongolských koz ovlivňuje globální trh, proč se o ni zajímá EU a jakou roli v tom hraje Provozně ekonomická fakulta České zemědělské univerzity v Praze?