Do této práce se vždy s chutí pouští Ing. Zdeněk Hlaváč. „To je pak ve sklenících ten pravý prales. Vzniknou tu hromady exotického rostlinného odpadu, který by byl v lepším případě přemístěn na kompost. Že je škoda nevyužít takový potenciál, si myslí i Ondra a Petr ze společnosti Land Craft Spirits, s.r.o. Proto si pro naše odřezky ochotně jezdí a dávají jim druhou šanci,“ vysvětluje Zdislava Procházková z botanické zahrady.
A jaká je to šance? V rámci pilotního projektu na výrobu cirkulárních destilátů je odpad zužitkován například do podoby nápoje s označením Circular Citron. Rostlinného odpadu s obsahem různých silic je v zahradě poměrně dost, pánové si tedy mohou vybrat druhy, které se jim právě hodí k zužitkování. Co je pro někoho odpadem, pro jiného může být cennou surovinou. Není to fajn?



Podobné články
Stádo českých zubrů vypustili ve čtvrtek 8. května 2025 v severním Španělsku. Šest zvířat poskytla tamní rezervaci San Cebrián de Mudá ochranářská společnost Česká krajina, s níž úzce spolupracují také odborníci z České zemědělské univerzity v Praze. Podle vědců jde
V roce jedenáctileté existence prestižního festivalu Open House Praha se do jeho programu letos poprvé zapojí Fakulta tropického zemědělství České zemědělské univerzity. Budovu bude možné navštívit v rámci víkendového programu ve dnech 17. a 18. května 2025. Komentované prohlídky Pavilonu