Odstartování provozu pavilonu bylo poměrně komplexní záležitostí. Bylo třeba koordinovat hned několik podstatných oblastí, které se navíc v čase dál vyvíjely. Ať už jde o nastavení základního způsobu řízení a komunikace, postupné budování základního týmu a jeho rozšiřování nebo nastartování všech potravinářských a administrativních procesů. Samostatnou kapitolou byla produkce jednotlivých výrobků – definice receptur, norem a kvality. Od prvopočátku byla nastavena vysoká kvalita v postupech i produkci, inspirovaná často původními normami ČSN. Management kvality byl a je stěžejní a promítá se do celého fungování pavilonu.
Poměrně složitou agendou byla implementace celého systému praxí, který se však po krátkém čase ustálil. První studenti dvou potravinářských studijních programů FAPPZ (Kvalita potravin a zpracování zemědělských produktů, Výživa a potraviny) nastoupili na praxi v listopadu 2022. Dnes již bakaláři a magistři zmíněných programů standardně absolvují praxe ve třech provozech – zpracování masa, pekárna a mlékárenská sekce. V dohledné době se praxe rozšíří i na sekci pivovaru. Tímto způsobem bylo dosud odbaveno téměř 200 studentů, kdy každý bakalář strávil v provozech dohromady 30 pracovních dní a každý magistr 10 až 15 dní.
Veškerá produkce, která se za přítomnosti studentů vyrobí, se distribuuje přes tři základní odběratelské kanály. Přibližně 80 % míří do obchůdku řemeslných potravin v budově Potravinářského pavilonu. Zbylá produkce se prodává nasmlouvaným velkoobchodním partnerům v rámci suchdolského kampusu i mimo něj. Jako příklad lze uvést prodejnu uzenin společnosti LE & CO, hotel Hilton a další menší farmářské obchůdky. Zatím málo využívanou možností je vlastní e-shop, který do budoucna skýtá větší potenciál.
V řemeslných potravinách denně nakupuje přibližně 250 zákazníků a mohou si vybrat z mnoha desítek variant výrobků. Od chlebů, slaných či sladkých pekárenských výrobků přes různé druhy uzenin, výsekového i marinovaného masa, dále čerstvé mléko, sýry, jogurty a tvarohy, různé varianty svrchně kvašených piv a panenských lisovaných olejů či univerzitní mák.
Posiluje se snaha o další propojení potravinářských provozů s akademickou sférou, ať již v rámci výuky, cvičení či výzkumných projektů. Infrastruktura Potravinářského pavilonu nabízí řadu možností využití pro účely testování potravinářských procesů a jejich inovace. Prvním úspěchem na mezinárodním poli je spolupráce s kolegy z PEF při účasti v konsorciu Horizon na téma zkracování dodavatelsko-odběratelských řetězců v zemědělství a potravinářství, která startuje v průběhu roku 2024.
Ing. David Farský




Podobné články
V polovině ledna proběhlo úvodní virtuální setkání projektu AfroGrow, čímž byla oficiálně zahájena Evropsko-africká spolupráce pro udržitelné agrolesnictví. Tato iniciativa financovaná z prostředků EU v rámci programu HORIZON Europe se zaměřuje na rozvoj takzvaných Living Labs. Laboratoří, jejichž cílem je
Na začátku ledna odstartoval jarní nábor nových talentů a projektů do podnikatelského inkubátoru České zemědělské univerzity v Praze – Point One. Ve středu 12. února 2025 se v inkubátoru uskuteční Den otevřených dveří, kde si zájemci o členství mohou prohlédnout