Opět nastává čas chilli papriček a v Botanické zahradě FTZ letos připravili ještě více barev, chutí a pálivosti než kdy předtím. Chilli papričky zde mají své dny už pojedenácté. Sortiment se každým rokem rozšiřuje, a tak tu i tentokrát najdeme nové odrůdy. V programové nabídce jsou ochutnávky výrobků z chilli, komentované prohlídky, doprovodné programy a prodej chilli past. Bude to zkrátka pastva pro oči i chuťové buňky.
Chilli papričky jsou plody exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky, zvláště pak Mexika. Jedná se o malé světlejší papričky se silnou vůní. Tyto feferonky jsou ostré odrůdy zpravidla vytrvalých kořeninových paprik. Za svou pálivou chuť vděčí látce kapsaicin.
Kromě dalších látek obsahují vitamín C a karoten B. Podporují chuť k jídlu, ale ve větším množství dráždí pohlavní a močové ústrojí. V přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než pepř černý. Mají příznivý účinek na zažívání. Je prokázáno, že kultury zvyklé na ostrá jídla s tímto kořením snáze snášejí zamoření pokrmů a prostředí kolem sebe různými bakteriemi, zejména těmi vyvolávajícími průjem. Chilli způsobuje změny ve střevní sliznici, která potom leccos snese. Také je považováno za afrodisiakum.
Podobné články
Česká zemědělská univerzita je oblíbenou destinací studentů i odborníků z celého světa, které sem lákají zajímavé výzkumné a vzdělávací projekty. A právě pro zahraniční akademiky a jejich rodiny funguje na univerzitě už pátým rokem Welcome Centre. Dnes je neocenitelnou oporou
V pořadí 15. ročník festivalu Den architektury s podtitulem Ta architektura se koná od 2. do 7. října 2025 ve více než stovce měst České republiky. Pro tuto příležitost připravila Česká zemědělská univerzita v Praze komentovanou procházku po univerzitním kampusu