Výzkumný a výukový minipivovar Suchdolský Jeník funguje na ČZU pod Technickou fakultou již od roku 2006. O jeho založení se zasloužili prof. Ing. Jan Hron DrSc., dr.h.c., emeritní rektor ČZU, in memoriam prof. Ing. Jiří Klíma, CSc., emeritní děkan TF a doc. Ing. Miroslav Přikryl, CSc., emeritní vedoucí katedry technologických zařízení staveb. Prvním sládkem našeho pivovaru byl doc. Ing. Ladislav Chládek, CSc. Pod jeho vedením tudy prošlo mnoho studentů. Pivovar získal řadu významných cen na různých akcích a degustacích, např. na Ústeckém pivním jarmarku nebo na Dočesné v Žatci.
Koncem roku 2020 nastala změna ve vedení pivovaru. Hlavním sládkem byl jmenován Ing. Pavel Braný, který své pivovarské zkušenosti získal při absolvování SPŠPT v Podskalské v oboru Kvasná technologie. Následně své znalosti v potravinářství rozvíjel při studiu na FAPPZ ČZU v Praze, které zakončil obhájením diplomové práce na téma Posouzení kvality sladů a jejich vliv na kvalitu finálního výrobku. Od roku 2007 průběžně absolvoval praxe v pivovaru Technické fakulty a jednu zahraniční stáž na Kypru (Microbrewery Πίβο Nicosia), kde se věnoval problematice světlých ležáků.
Vizí nového pana sládka je úprava stávající receptury Suchdolského Jeníka směrem k plnější chuti a jiskrné barvě. „Stálým sortimentem našeho pivovaru zůstane tradiční světlá spodně kvašená 12°, vyrobená z nejkvalitnějších českých surovin. Pro zvláštní příležitosti budou vařena piva netradiční, jako je například polotmavý nebo tmavý ležák,“ říká Ing. Braný.
Dnešní pandemická situace měla dopad i na provoz minipivovaru. Nedostatečný odbyt piva snížil jeho rentabilitu, a z toho důvodu došlo k odstávce. V pivovaru se však nezahálí. Na základě technologického auditu, který uskutečnili pracovníci Výzkumného ústavu pivovarnického a sladařského, probíhají stavební úpravy a celková údržba technologie s cílem zlepšení provozu výroby a zvýšení kvality zlatého moku.
„Využili jsme situace k tomu, abychom značku Suchdolský Jeník pozvedli na novou úroveň. Od založení minipivovaru je to první zásadní rekonstrukce a těšíme se, až budeme moci předvést v praxi, jak se to povedlo,“ uzavírá nový sládek minipivovaru Ing. Pavel Braný.
LEN

Podobné články
Výzkum na Provozně ekonomické fakultě ČZU má mnoho podob. Od analýzy potravinové soběstačnosti až po využití umělé inteligence při čtení starověkých písem. Tuto tematickou i metodologickou šíři potvrzují dvě nejvyšší fakultní ceny, které letos získaly vědkyně Provozně ekonomické fakulty.
Vědecký tým Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU se podílel na mezinárodním výzkumu, jehož výsledky byly publikovány v prestižním časopise Science (impact factor 45,8). V kategorii Multidisciplinary Science patří Science mezi tři nejvýše hodnocené časopisy na světě.



