Svátek má

Rostislav
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Malajská jablíčka chutnají želvám, artyčoky snad všem. A víte, co je muďoul? Odpověď najdete v Botanické zahradě ČZU

Vodní želvičky, patřící ke koloritu skleníku Botanické zahrady Fakulty tropického zemědělství, prý rády malajská (vodní) jablka. Musí to být dobrota, když si na nich pochutnávají i někteří návštěvníci zahrady. Další delikatesa, na kterou jsou tady hrdí, jsou artyčoky. Nejen, že dobře chutnají, ale jsou i velmi zdravé. Tak si o těchto i o jiných rostlinách řekněme něco víc…

 

Syzygium aqueum neboli Malajské vodní jablko

Stálezelený strom z čeledi myrtovitých (Myrtaceae) pochází z jihovýchodní Asie a má spíše lokální význam. Rostlina velmi zdobně kvete, plody mají hruškovitý tvar a křehkou vatovitou dužninu. Barva plodů se liší podle odrůd, od odstínů bílé po červenou. Chuť tohoto ovoce je mdlá, proto se plody často konzumují ochucené solí a pepřem, případně chilli. Plody se konzumují převážně čerstvé, mohou se ale také zpracovávat např. na šťávy nebo želé. Využít se může i kvalitní tvrdé dřevo, které se používá na výrobu hudebních nástrojů, nábytkových komponentů či na výrobu lodí. Své uplatnění má rostlina i v lidovém léčitelství.

 

Máte rádi artyčok?

My ano, a velmi nás těší, že se rostlinám v botanické zahradě daří. Jsou totiž náročné na výživu, světlo a teplo. Rostliny se pěstují především pro jedlé květní úbory, které se konzumují nerozvinuté.

Úbory se musí důkladně očistit, uřízne se špička a je nutné odstranit všechny tvrdé okvětní lístky. Až poté se dostanete k „srdci“ artyčoku, který je tou známou pochoutkou. Očištěné artyčoky se mají ponořit do vody s citrónovou šťávou, aby nezčernaly. Při čištění artyčoků je také vhodné používat rukavice, jinak byste měli hnědé prsty jako od ořechů. Připravit se dají mnoha způsoby – mohou se dusit, zapékat, smažit, zavařovat a velké odrůdy se mohou plnit. Artyčoky nejen výborně chutnají, ale díky obsahovým látkám jsou pokladem i pro naše zdraví. Obsahují velké množství vlákniny, spoustu vitamínů a minerálů. Artyčoky se dokonce umístily na 7. místě z hlediska obsahu antioxidantů z 1000 druhů rostlinných potravin. Využití mají i nažky, lisuje se z nich olej využívaný na výrobu mýdla, vlasových šamponů a krémů na boty. A v neposlední řadě jde také o dekorativní rostlinu.

Muďoul…

Víte, jaká rostlina se skrývá pod tímto názvem? Její latinský název je Asimina triloba a říká se jí také indiánský banán. Jedná se o subtropického zástupce jinak převážně tropické čeledi Annonaceae. Dá se dokonce pěstovat i v teplejších oblastech mírného pásma.

Lichtenštejnové tento druh pěstovali ve svých lednicko-valtických školkách už v roce 1809. Jedná se o opadavý strom nižšího vzrůstu. Výrazné páchnoucí purpurové květy se objevují na rostlině ještě před olistěním. Plodem je žlutozelená, podlouhlá bobule, která tvarem i velikostí připomíná zelené mango. Plody muďoulu jsou bohaté na vitaminy, minerální látky, mastné kyseliny a bílkoviny, avšak obsahují jedovatá semena. Šťavnatá dužnina chutí připomíná směs banánů, manga, jahod a ananasu. Plody se konzumují čerstvé nebo sušené, vyrábějí se z nich džemy, sirupy a pálenky. Kůra a listy se používají v tradiční medicíně, drcená semena se využívala jako insekticid.

Muďoul je dosud předmětem zkoumání pro své léčivé vlastnosti. Pokud byste rostlinu chtěli „zkoumat“ na živo, přijďte se k nám na ni podívat, právě plodí.

Zdislava Procházková / Lenka Prokopová

Zahradu je možné po předchozí domluvě navštívit od pondělí do čtvrtka mezi osmou a patnáctou hodinou, v pátek od osmi do třinácti hodin.

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content