Svátek má

Emílie
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Studenti čtyř evropských univerzit se zúčastnili letní školy v rámci Erasmus strategic partnership

V červnu proběhla na čtyřech evropských univerzitách s velkým úspěchem třítýdenní letní škola organizovaná v rámci Erasmus strategic partnership, konkrétně projektu NET-FOOT s názvem Síť pro transdisciplinární a nadregionální přístupy k potravinářským technologiím. Na České zemědělské univerzitě jej vedou prof. Pavel Tlustoš, doc. Pavel Klouček a dr. Veronika Legarová.

Letní školy se zúčastnilo více než sedmdesát studentů ze čtyř univerzit. Česká zemědělská univerzita zde měla zastoupení 25 studentů, francouzská UniCaen 22 studentů, italská UNIMORE 20 studentů a španělská UPV šest studentů, kteří se na partnerských univerzitách intenzivně věnovali potravinářským technologiím, regionální produkci potravin a jejich kvalitě. Studenti ČZU se zapojili do programu na všech partnerských univerzitách. V Suchdole jsme přivítali 16 zahraničních studentů, na jejichž výuce, praktických cvičeních i exkurzích se podílela celá řada pedagogů z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU. Velkým přínosem pro praktickou výuku bylo zázemí Potravinářského pavilonu, které studentům umožnilo získat praktické zkušenosti s výrobou mléčných, masných i pekárenských produktů. Zároveň měli možnost navzájem si ohodnotit jejich kvalitu a chuť.

Kromě takzvaných klasických výrob si studenti vyzkoušeli vybrané postupy molekulární gastronomie, seznámili se s možnostmi kulinářské úpravy jedlého hmyzu a zabývali se i metodami odhalování falšování potravin. Také se zúčastnili několika exkurzí do potravinářských firem a závěrečné soutěže zaměřené na výrobu zdravých potravin z lokálních surovin.

Bylo pro nás příjemným zjištěním, jak si během svého pobytu studenti dokázali zmapovat, co běžně konzumujeme, a s jakými inovacemi přišli. Co třeba takové knedlíkové chipsy nebo bramborákové quiche? Nejlepší produkt, který studenti a pedagogové na jednotlivých univerzitách vybrali, se pak utkal v meziuniverzitní on-line soutěži. V tomto finále zvítězil mezinárodní tým působící na italské univerzitě, jehož členem byl i jeden student z ČZU.

Spokojení studenti si z Prahy odvezli certifikát, který jim předal děkan FAPPZ prof. Josef Soukup. Úspěch tohoto programu dokládají i hodnocení italských studentů. „Zpočátku jsem byl hodně nervózní a plný pochybností, byla to pro mě nová zkušenost. Děkuji vám, Veroniko, Pavle a Pavle, děkuji i celému týmu, který mi, byť na krátkou dobu, dal pocit, že jsem součástí vaší fantastické instituce. Zjistil jsem, že mám schopnosti, o kterých jsem ani neměl tušení! Praha a zejména ČZU ve mně zanechaly nesmazatelnou stopu a budu na ně rád vzpomínat. Byla to neuvěřitelná cesta. Děkuji a doufám, že se brzy uvidíme!“ líčí své dojmy Giovanni.

Další pozitivní hodnocení připojuje Emanuele: „Srdečně děkujeme za nádherné týdny strávené v Praze. Gratulujeme univerzitě, organizaci a kvalitě výuky. Doufám, že s vámi budu moci v budoucnu znovu spolupracovat na stáži nebo při doktorandském studiu a budu mluvit lépe anglicky než teď. Díky za všechno. Nejen vaše město mi zůstalo v srdci.“

Zdroj: FAPPZ

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content