Proměny zemědělství, započaté průmyslovou revolucí v 18. století, směřují ke stále větší industrializaci a specializaci. S intenzifikací zemědělství mizí z polí a sadů krajové a místní odrůdy a upřednostňují se ty geneticky jednotné a výnosnější. Také všestranná hospodářská plemena zvířat ustupují specialistům šlechtěným na výkon – na více mléka, masa, vajec…
A přitom každá rostlina, živočich či mikroorganismus představují unikátní zásobárnu genů a vlastností. Původní odrůdy plodin a plemena hospodářských zvířat mají vlastnosti, které u moderních odrůd a plemen již vymizely. Některé mikroorganismy vyrábějí polymery, léčivé látky či dokonce potraviny. Každý z dnešního hlediska „nepotřebných“ organismů může v budoucnu sloužit lidem pro šlechtění nových odrůd a plemen, při léčbě chorob nebo pro nová průmyslová využití.
Co lze dělat, abychom tyto cenné zdroje vlastností neztráceli, se dozvíte na výstavě v kampusu České zemědělské univerzity. Výstava prezentuje téma zemědělské rozmanitosti, jejího významu pro lidstvo i způsoby, jak se genetické zdroje rostlin, živočichů a mikroorganismů uchovávají pro budoucí generace.
Foto: Shutterstock
Podobné články
Olympijský vítěz, mistr světa a vítěz ankety o nejlepšího sportovce České republiky. Dost na to, aby porota ankety Sportovec roku 2024 na ČZU ani na chvíli nezaváhala. Rychlostní kanoista Josef Dostál se svým životním mottem „Nejen žíti, plouti je nutno“
Uprostřed pašijového týdne se v samém srdci kampusu České zemědělské univerzity budeme moci naladit na nadcházející velikonoční svátky. Šedivé úterý s datem 15. a Škaredá středa s datem 16. dubna budou patřit velikonočním trhům, které už na univerzitě mají tradici.