Proměny zemědělství, započaté průmyslovou revolucí v 18. století, směřují ke stále větší industrializaci a specializaci. S intenzifikací zemědělství mizí z polí a sadů krajové a místní odrůdy a upřednostňují se ty geneticky jednotné a výnosnější. Také všestranná hospodářská plemena zvířat ustupují specialistům šlechtěným na výkon – na více mléka, masa, vajec…
A přitom každá rostlina, živočich či mikroorganismus představují unikátní zásobárnu genů a vlastností. Původní odrůdy plodin a plemena hospodářských zvířat mají vlastnosti, které u moderních odrůd a plemen již vymizely. Některé mikroorganismy vyrábějí polymery, léčivé látky či dokonce potraviny. Každý z dnešního hlediska „nepotřebných“ organismů může v budoucnu sloužit lidem pro šlechtění nových odrůd a plemen, při léčbě chorob nebo pro nová průmyslová využití.
Co lze dělat, abychom tyto cenné zdroje vlastností neztráceli, se dozvíte na výstavě v kampusu České zemědělské univerzity. Výstava prezentuje téma zemědělské rozmanitosti, jejího významu pro lidstvo i způsoby, jak se genetické zdroje rostlin, živočichů a mikroorganismů uchovávají pro budoucí generace.
Podobné články
Katedra jazyků Provozně ekonomické fakulty ČZU v Praze zorganizovala s podporou oddělení mezinárodních vztahů rektorátu v rámci programu BIP týdenní vzdělávací program pro mezinárodní studenty s názvem Literární Praha. Další významnou aktivitou této katedry byl jednodenní mezinárodní workshop v angličtině
Ve dnech 8. a 9. října 2024 zavítali na Českou zemědělskou univerzitu v Praze zástupci National University of Ucayali (UNU), sídlící ve městě Pucallpa v Amazonii. S touto peruánskou univerzitou spolupracuje Fakulta tropického zemědělství už více než dvacet let na