Svátek má

Radek
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Excelentní výzkum v potravinářských technologiích na ČZU

Chytré potraviny, valorizace vedlejších produktů z výroby a předcházení vzniku odpadů. To vše a mnoho dalšího se skrývá pod pojmem DRIFT-FOOD.

Již pět let funguje na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů výzkumné centrum DRIFT-FOOD. Založeno bylo v roce 2021 v rámci projektu podpořeného prestižním evropským grantem z programu Horizon 2020. Jeho cílem je vytvořit a nadále podporovat špičkový výzkumný tým zaměřený na oblast potravinářských technologií. Mezinárodní vědecká skupina pod vedením Dr. Diany Baigts-Allende má k dispozici laboratoře vybavené základními i pokročilými přístroji na přípravu, izolaci či analýzu širokého spektra potravinářských produktů.

DRIFT-FOOD se věnuje řadě zajímavých výzkumů v oblasti potravin. Aktuálně se zaměřuje na vývoj speciálních emulzí (tzv. Pickeringových), které využívají zbytky z potravinářské výroby a mohou pomoci vytvořit stabilnější potravinářské produkty. Tým také zkoumá, jak pokročilé technologie pulzního elektrického pole (PEF) mohou zlepšit kvalitu mléčných a pekařských výrobků, a detailně analyzuje tradiční české sýry.

Kromě toho se vědci snaží získat cenné biopolymery z netradičních zdrojů, třeba z hmyzu, a hledají způsoby, jak co nejlépe využít vedlejší produkty z pivovarnictví, aby měly vyšší nutriční hodnotu. Dalším zajímavým tématem je vliv rostlinné stravy na střevní mikroorganismy – tým se zaměřuje na to, jak podporuje růst prospěšných bakterií a jak ovlivňuje škodlivé či imunitní procesy v těle.

V současnosti tvoří tým DRIFT-FOOD pět vědeckých pracovníků, doktorandi a své diplomové práce tu realizuje řada bakalářských magisterských studentů.

Zdroj: FAPPZ

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content