Zásady zdravého životního stylu včetně pravidelného pohybu a vyváženého stravování by měly být každodenní rutinou nejen dospělých, ale i těch nejmenších. Stačí krátká procházka, lekce jógy nebo protažení doma na koberci, třeba u televize. Těch pár chvil najde každý, pokud opravdu chce.
Uvědomme si, že jsou to jen malé, zato důležité kroky, které lze snadno zařadit do běžného dne. Pohyb jde ruku v ruce s pestrou a vyváženou stravou a ta by měla tělu dodat potřebné živiny a energii bez přemíry cukru či nezdravých tuků. Vyvážená strava zahrnující dostatek ovoce, zeleniny, bílkovin a zdravých tuků je základem pro správné fungování těla a mysli. Když vynecháme zbytečně zpracované potraviny a zajistíme tělu dostatečný přísun vitamínů a minerálů, můžeme podpořit imunitní systém, fyzickou kondici a celkový pocit pohody.
Nejde jen o nás dospělé, ale i o děti, které si tvoří zdravé, ale bohužel také nezdravé návyky již od útlého věku, většinou právě od nás dospělých. Je tedy na nás, jaké vzorce chování jim v tomto ohledu předáme. Přitom stačí malé úpravy našeho životního stylu, které mohou přinést velké výsledky v podobě lepší nálady, více energie, zdravějšího těla i mysli. To vše přispívá nejen k dobré fyzické kondici, ale i k psychické pohodě a dlouhodobému zdraví.
Proto i letos Česká zemědělská univerzita pořádá Dny zdraví v termínu 11. a 12. listopadu 2024. V centru pozornosti budou i nejmladší zástupci populace, tedy děti. Právě jim se bude věnovat odbornice na výživu a stravování Ing. Mgr. Diana Chrpová, Ph.D.
Připraveny jsou přednášky na téma Výživa a prevence civilizačních onemocnění a Jak skloubit teorii s praxí ve výživě dítěte, chybět nebudou tipy na zdravé pečivo spolu s jeho ochutnávkou, bude zde možnost přihlásit se na individuální měření InBody, které každému poskytne informace o procentech tělesného tuku, svalů, zhodnotí individuální bazální metabolismus a celkovou tělesnou stavbu. Dozvíme se zkrátka vše potřebné pro správné fungování těla.
Dny zdraví se konají v Potravinářském pavilonu ČZU. Ve druhém patře v místnosti „Gastro“ č. 2.15a budou probíhat přednášky a ochutnávky, ve čtvrtém patře nutriční poradna, kam se může každý přihlásit na měření In body – rezervace nutná!
Vzhledem k omezené kapacitě přednášek prosíme o registraci.
Kristýna Poláčková
PROGRAM
Pondělí
9:00–14:00 InBody | 4. patro nutriční poradna | rezervační systém zde
10:30–11:30 Přednáška – Výživa v prevenci civilizačních onemocnění | 2. patro degustace 2.15a| rezervace zde
11:30–13:00 Ochutnávka zdravého pečiva | 2. patro degustace 2.15a
Úterý
9:00–14:00 InBody| 4. patro nutriční poradna | rezervační systém zde
10:30–11:30 Přednáška – Jak skloubit teorii s praxí ve výživě dítěte | 2. patro degustace 2.15a| rezervace zde
11:30–13:00 Ochutnávka zdravého pečiva 2. patro degustace 2.15a
Podobné články
Proděkanka pro mezinárodní vztahy na Fakultě tropického zemědělství ČZU Ing. Petra Chaloupková, Ph.D., dr. h. c., získala prestižní ocenění ICA Excellence Award v kategorii „Networking“. Toto uznání uděluje Asociace zemědělských univerzit v Evropě (ICA) sdružující více než 70 univerzit. Dr.
Giving Tuesday, první úterý po Dni díkůvzdání, patří už více než deset let všem, kteří vnímají pomoc druhým jako dar. Tradice svátku štědrosti vznikla jako protipól oslavy konzumu a nákupního šílenství, jíž je Black Friday. Česká zemědělská univerzita v Praze