Zvláštní význam má tento svátek pro studenty i zaměstnance České zemědělské univerzity v Praze, jejíž veškeré aktivity jsou podřízeny principům trvale udržitelného života. Proto jsme se rozhodli oslavit Den Země sérií rozhovorů a článků na téma trendů prosazovaných při výzkumu a vzdělávání na této pražské univerzitě. Právě začínáme!
Nabídneme vám mj. rozhovor o vlivu klimatické změny na lidské zdraví, dočtete se o následcích klimatické změny na odlesňování nebo o tom, jak jeden z absolventů ČZU v Praze zatýká pytláky v Indonésii a vede tam záchranný program pro outloně. Při příležitosti největšího svátku planety Země vám na tomto prostoru nabídneme mnoho dalších témat. Mezi nimi i rozhovor o společenské odpovědnosti organizací (CSR), v níž je ČZU českým lídrem.
„Hledáme odpovědi na otázky udržitelnosti v jejím environmentálním, ekonomickém i sociálním kontextu. V popředí zájmu našich vědců jsou záležitosti bioekonomiky, biotechnologií a problematika zvládání klimatických změn, především otázky sucha a potravinové bezpečnosti. V tomto duchu také vychováváme a vzděláváme naše studenty. Vedeme je k respektu k životnímu prostředí a udržitelné budoucnosti,“ říká rektor ČZU Petr Sklenička.
Lenka Prokopová
Z historie
Den Země se poprvé slavil v USA v roce 1969, kde postupně získal velkou oblibu. Celosvětový svátek se z něj stal až v roce 1990, kdy se k oslavám připojilo více než 190 zemí. U nás měl Den Země premiéru v roce 1990 v podobě studentského happeningu s Matkou Země a Blanickými rytíři, kteří byli zváni, aby pomohli Zemi od odpadů, klimatických změn a přebujelého konzumerismu. Zorganizovala ho česko-americká Earthlinks Foundation. Od té doby se Den Země v České republice slaví každoročně.
Podobné články
Svěží studentské nápady mohou někdy pomoci rozlousknout i složitý problém. Jak se ukázalo v soutěžích jako Hackathon, CZU Campus Sustainability Challenge a dalších, které se na ČZU pravidelně pořádají, stačí poskytnout prostor pro invenci, přidat nezbytnou dávku motivace a řešení
Výzkumná infrastruktura METROFOOD-RI spouští sérii bezplatných vzdělávacích webinářů zaměřených na inovace a vědecký výzkum v potravinářském sektoru. Zahájení webinářů je naplánováno na druhou polovinu května 2024 a během série bude nabídnuto šest bloků přednášek.