Dr. Baigts Allende pracovala na akademické půdě a v prestižních výzkumných institucích ve Španělsku, Nizozemsku, Belgii a Mexiku, vždy v oblastech výživy, potravinářských věd, potravinářského inženýrství a potravinářských technologií. Vedla ambiciózní projekty, které přinesly hmatatelné vědecké výsledky a dopad na vědeckou komunitu, průmysl a společnost. Pod jejím vedením prošla řada budoucích profesionálů v oboru potravinářských věd a výživy. Ve svém výzkumu se zaměřuje na nedostatečně využívané a udržitelné zdroje v potravinářství uplatnitelné při výrobě přísad s vyšší přidanou hodnotou (hlavně bílkovin) a na potravinářské produkty cílené na zranitelné skupiny obyvatel. Práce Dr. Baigts Allende vedla k udělení řady patentů. Je členkou Ústavu potravinářských věd a technologií (USA), členkou Národního systému výzkumných pracovníků (SNI, Mexiko) a vědeckou recenzentkou (oblast VI) Národní rady pro vědu a technologie (CONACyT, Mexiko).
Co vás přimělo k tomu, že jste přijala pozici ERA CHAIR HOLDERa? Jaká byla vaše motivace?
Tuto pozici jsem přijala, protože je to pro mě velká příležitost ve vztahu k vedení výzkumného týmu. Mým cílem je vytvořit solidní tým, který se bude věnovat aplikovaným vědám ve výrobě potravin. Věřím, že tento projekt bude mít velký přínos pro vědeckou komunitu a bude mít dopad na celou společnost.
Na co se ve výzkumu zaměřujete?
Můj výzkum se primárně zaměřuje na zpracování potravin a výrobu vysoce výživných a udržitelných produktů pro určité cílové skupiny. To zahrnuje zkoumání nedostatečně využívaných přírodních zdrojů, s nimiž se také často plýtvá, za účelem získávání přísad (bio a technofunkčních) k výrobě potravin se zvýšenou nutriční hodnotou a kvalitou.
Čeho byste chtěla dosáhnout na České zemědělské univerzitě v Praze?
Mým primárním cílem je vybudovat zde pracoviště, které bude sloužit jako centrum špičkového výzkumu v potravinářských technologiích. Chci podporovat vědeckou excelenci, zvýšit mezioborovou spolupráci a mezinárodní prestiž týmu a celé univerzity.
Máte zkušenosti z mnoha zemí světa. Jak je na tom Česká republika v porovnání se zeměmi, kde jste působila?
Mám zkušenosti s prací ve svém oboru z řady zemí v Evropě a v Severní Americe. Každý národ má své jedinečné přednosti a výzvy v oblasti potravinářských technologií. Česká republika nabízí perspektivní prostředí pro výzkum a vývoj v zemědělství a v potravinářských technologiích díky své bohaté zemědělské tradici a stále většímu zaměření na inovace. Stejně jako mnoho jiných zemí však čelí globálním výzvám, a to ve smyslu zajištění udržitelnosti a bezpečnosti potravin i uspokojení rostoucích požadavků populace. Spolupráce s mezinárodními partnery bude pro účinné řešení těchto problémů klíčová.
Ptala se: Laura Míčková
Podrobnosti o projektu DRIFT-FOOD zde.
Podobné články
Od pátku 10. do neděle 12. ledna 2025 probíhá pod hlavičkou České ornitologické společnosti sčítání ptáků (nejen) na krmítkách. Podle organizátorů se do této aktivity může zapojit každý i bez předchozí zkušenosti nebo registrace.
Ve čtvrtek 9. ledna 2025 proběhla volba nového děkana Fakulty tropického zemědělství ČZU v Praze na funkční období 2025–2029. Akademický senát fakulty zvolil v prvním kole tajného hlasování do této funkce současného proděkana pro vědu a výzkum doc. Ing. Hynka