
Bylinkový den
V sobotu 20. dubna však pracovnice zahrady opustily kampus a zamířily do Národního zemědělského muzea, skrznaskrz provoněného bylinkami. Do programu šestého ročníku Bylinkového dne zahrada přispěla výstavou o chilli papričkách, které jsou jejím rodinným stříbrem. A také workshopem, v němž si zájemci spolu s lektorkami Botanické zahrady ČZU mohli připravit tradiční francouzský aromatický svazek bylinek zvaný „bouquet garni“. Ten se používá při vaření a dochucení různých pokrmů a dodává jim jedinečnou chuť a vůni. Při přípravě „bouquet garni“ každý získal podrobné informace, jaké bylinky a koření do něj patří a jak je vhodné je kombinovat.

Prodej čerstvých výpěstků
I když si s námi počasí pohrává, máme téměř konec dubna a skleníky botanické zahrady jsou plné rostlin určených k prodeji. „Celý proces začal u semínek, která jsme od února postupně začínali vysévat. Pak jsme společně se studenty rostlinky pikýrovali, přesazovali a senkovali. Jak se nám postupně plnily skleníky a foliové kryty, je patrné na fotografiích,“ podotýká Zdislava Procházková.

V těchto dnech jsou již rostliny v prodeji a skleníky zažívají nápor zákazníků, kteří berou čerstvé výpěstky útokem. Pracovníci zahrady jejich zájem oceňují, těší se na další věrné i nové zákazníky a doufají, že o rostliny bude zájem minimálně jako v loňských letech.
Více informací ZDE.

Podobné články
Ve čtvrtek 23. října 2025 rozhodoval Akademický senát ČZU o tom, kdo se stane nástupcem končícího rektora Petra Skleničky a bude řídit univerzitu v příštích čtyřech letech. Ze tří kandidátů na post rektora senátoři zvolili profesora Michala Lošťáka. Jeho čtyřleté
Co dělá studentský život tak nezapomenutelným? Je to ta jedinečná komunita lidí, která sdílí společné zážitky v kampusu i mimo něj. Velkou roli zde hraje i sport, a tomu se na ČZU daří. Z řad studentstva vzešly sportovní legendy jako


