
Bylinkový den
V sobotu 20. dubna však pracovnice zahrady opustily kampus a zamířily do Národního zemědělského muzea, skrznaskrz provoněného bylinkami. Do programu šestého ročníku Bylinkového dne zahrada přispěla výstavou o chilli papričkách, které jsou jejím rodinným stříbrem. A také workshopem, v němž si zájemci spolu s lektorkami Botanické zahrady ČZU mohli připravit tradiční francouzský aromatický svazek bylinek zvaný „bouquet garni“. Ten se používá při vaření a dochucení různých pokrmů a dodává jim jedinečnou chuť a vůni. Při přípravě „bouquet garni“ každý získal podrobné informace, jaké bylinky a koření do něj patří a jak je vhodné je kombinovat.

Prodej čerstvých výpěstků
I když si s námi počasí pohrává, máme téměř konec dubna a skleníky botanické zahrady jsou plné rostlin určených k prodeji. „Celý proces začal u semínek, která jsme od února postupně začínali vysévat. Pak jsme společně se studenty rostlinky pikýrovali, přesazovali a senkovali. Jak se nám postupně plnily skleníky a foliové kryty, je patrné na fotografiích,“ podotýká Zdislava Procházková.

V těchto dnech jsou již rostliny v prodeji a skleníky zažívají nápor zákazníků, kteří berou čerstvé výpěstky útokem. Pracovníci zahrady jejich zájem oceňují, těší se na další věrné i nové zákazníky a doufají, že o rostliny bude zájem minimálně jako v loňských letech.
Více informací ZDE.

Podobné články
Předvánoční atmosféra zavládla v kampusu ČZU v Praze už počátkem prosince. Blížící se svátky o sobě daly vědět vánočními trhy, workshopy i charitativními aktivitami jako sbírka potravin nebo nábor dárců kostní dřeně. To vše je minulostí. Neodvratnou blízkost Štědrého dne
Vánoce jsou tradičně spojovány s řadou zvyků a symbolů, mezi něž patří i typické pokrmy. Na českém štědrovečerním menu zaujímá výsadní postavení rybí polévka a nesmí tu chybět další kapří delikatesy… Kapr smažený, kapr načerno, kapří hranolky, kapr na tisíc


