Pestrá krosová trať vedla napříč přírodní rezervací Suchdolský háj – Tiché údolí se startem na louce nad Budovcem. Muži se museli vypořádat s náloží 6,6 km náročné trasy, ženy běžely 3,6 km. Letos poprvé závodily také děti, organizátoři připravili pro oddíl atletické přípravky přebor v přespolním běhu. Podle věkových kategorií se mladí závodníci museli popasovat s tratěmi 200, 500 a 1000 m. Všech 21 děvčat a chlapců se za mohutného povzbuzování rodičů a kamarádů dostalo do cíle, kde nejlepší z nich byli dekorováni a ostatní si odnesli za vynaložené úsilí sladkou odměnu.
Na start hlavního závodu se postavilo 22 žen a 36 mužů ve dvou kategoriích. Skvělé, na termín závodu velice teplé a suché počasí, pevný podklad bez bahna a vyrovnaná konkurence přály dobrým časům. Držiteli poháru se stali v mužské kategorii Janis Mach v čase 22:38, student prvního ročníku ČZU, v ženské kategorii vítězství z loňského roku obhájila Anita Žáková, studentka druhého ročníku ČZU v čase 13:23, čímž si vylepšila o 15 vteřin svůj loňský čas.
V ženské kategorii byla dominance Anity výrazná, druhé místo Kláry Stýblové a třetí Zuzany Beránkové bylo vždy v rozmezí jedné minuty. Mezi děvčata (všechny studentky ČZU) se vklínila ještě vítězka veteránské kategorie Markéta Vávrová, členka běžeckého lyžování TJ ČZU.
V mužské kategorii byl souboj vyrovnanější. Medailisté se o vítězství přetahovali až na závěrečných 500 m a doběhli v rozmezí 20 vteřin. Druhé místo uhájil Šimon Beránek, závodník Olympu Praha, a třetí Lukáš Kdula z Hvězdy Pardubice. Čtvrté až sedmé místo, opět několik vteřin za medailisty, patří mužským zástupcům oddílu běžeckého lyžování TJ ČZU – Vacek, Blažek, Olšanská, Jansa.
Závěrečného ceremoniálu a vyhlášení v prostorách Katedry tělesné výchovy se účastnili a ceny předali rektor České zemědělské univerzity prof. Petr Sklenička a kvestor České zemědělské univerzity Ing. Jakub Kleindienst, prorektor pro pedagogickou činnost prof. Jiří Remeš, děkan PEF doc. Tomáš Šubrt a aktivní účastník závodu děkan FLD prof. Róbert Marušák.
Pro příští ročník organizátoři zvolili termín 25. října 2023.
Podobné články
Objevování nových míst, poznávání jiných kultur, vystupování z komfortní zóny, setkávání s milými lidmi, učení se a spousta zábavy. To vše nás činí šťastnými. Stačí se nebát, udělat první krok a vycestovat. A můžeme potvrdit, že to stojí za to.
Co rozhoduje o tom, zda si k večeři připravíte pizzu z mrazáku, nebo z vlastního těsta? Je to víc než jen otázka dovedností nebo času. Nový výzkum vědců z České zemědělské univerzity odhaluje koncept Food agency – komplexní kombinace sociálních