
Jsou jimi absolventky doktorského studia Ing. Anna Žovincová, Ph.D., držitelka Ceny ministra zemědělství, jejíž práci vedla doc. Prášilová (KS), a Ing. Adéla Hamplová, Ph.D., oceněná Cenou prof. Stoklasy za výzkum vzniklý pod vedením doc. Veselého (KII).
Zatímco první výzkum přináší datově podloženou analýzu dlouhodobého vývoje českého zemědělství a problematiky potravinové soběstačnosti, druhý ukazuje, jak lze prostřednictvím umělé inteligence zpřístupňovat starověké texty a systematicky propojovat informatiku s humanitními obory.
Dvě rozdílná témata, jeden společný jmenovatel: špičkový výzkum na PEF s jasným společenským i odborným dopadem.
Zajímá vás více? Kompletní článek a přepisy rozhovorů (i v anglické verzi) najdete na odkazech níže:
- česky: https://www.pef.czu.cz/cs/r-7006-o-fakulte/r-7179-aktuality/dve-disertacni-prace.html
- anglicky: https://www.pef.czu.cz/en/r-9394-about-faculty/r-11233-news/dve-disertacni-prace-1.html
Podobné články
Vánoce jsou tradičně spojovány s řadou zvyků a symbolů, mezi něž patří i typické pokrmy. Na českém štědrovečerním menu zaujímá výsadní postavení rybí polévka a nesmí tu chybět další kapří delikatesy… Kapr smažený, kapr načerno, kapří hranolky, kapr na tisíc
České vánoční zvyky ožívají v těchto dnech v Galerii Natura v Průhonickém parku, kde lze nasát atmosféru tradičních Vánoc, obdivovat elegantní novoroční dekorace nebo svěřit své sny kouzelnému Stromu přání. Nádech exotiky všemu dodají exponáty z Národní sbírky citrusů.

