Svátek má

Erik
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Společnost pro výživu oslavila 80 let: Osm desetiletí odbornosti, prevence a podpory zdravého životního stylu

Společnost pro výživu (SPV), nezávislé mezioborové sdružení odborníků na výživu, slaví 80 let od svého založení. Jubileum připomněla výroční konference „Výživa napříč obory“, která se uskutečnila 25. září 2025 a zaměřila se na historii a současnost výživy, globální trendy, problematiku obezity i vzdělávání dětí v oblasti stravování. Na tomto fóru vystoupily významné osobnosti z různých oblastí souvisejících s výživou od zemědělství, zdravotnictví a potravinářství přes školní stravování až po pedagogiku. Za ČZU v Praze se konference zúčastnili děkan Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů profesor Josef Soukup a profesorka Lenka Kouřimská, která je zároveň členkou správní rady Společnosti pro výživu.

Profesorka Lenka Kouřimská přednášela na téma 80. výročí založení Organizace pro výživu a zemědělství (FAO)


Profesor Josef Soukup hovořil na téma Proměny zemědělské výroby pro zdravou a udržitelnou výživu


Významná část programu se zaměřila na vztah potravin, jejich kvalitu a způsob získávání, výživy a zdraví, také na problematiku obezity, roli klasické, středomořské a alternativní stravy, mezinárodní doporučení a aktuální dezinformace v oblasti potravin a výživy. Odpolední blok otevřel prostor pro diskusi o tradici výroby potravin, vzdělávání a šíření osvěty v oblasti výživy, zazněly příspěvky k výuce dětí i roli Společnosti pro výživu jako partnera školního stravování. Závěr konference patřil prezentaci etického kodexu Společnosti pro výživu a úvahám o perspektivách její další činnosti.

Konference se uskutečnila v prostorách poskytnutých Nadačním fondem Albert, který se Společností pro výživu dlouhodobě spolupracuje, a to především v oblasti podpory zdravého životního stylu a edukace veřejnosti. „Výživa je jednou ze základních podmínek života, a proto se její problematikou zabývá celá společnost. Od produkce jejich zdrojů, přes zpracování po distribuci. Výživa umožňuje život, ale také ho může při nesprávných aplikacích ohrozit. Výživa je i vědeckým oborem, který má svá pravidla a vyžaduje předávání informací. Výživa vyžaduje i celospolečenská rozhodnutí, a tak se dostává i do politických diskusí,“ uvedl MUDr. Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu.

O Společnosti pro výživu

Vznikla v roce 1945 jako Společnost pro racionální výživu a začala vydávat časopis Výživa lidu. Postupně se její původní zaměření na potravinářství rozšířilo o výzkum ve výživě, společné stravování, dietologii, hygienu výživy a další aspekty stravování doma i v zahraničí. Po roce 1989 se přejmenovala na Společnost pro výživu a od té doby vydává časopis Výživa a potraviny, který se od roku 2025 nově jmenuje Výživa, potraviny a zdraví.

SPV pořádá odborné konference, vydává publikace a je členem mezinárodních organizací FENS (Federace evropských nutričních společností) a IUNS (Mezinárodní organizace nutričních společností). Společnost není státní institucí a není financována ze státního rozpočtu – své prostředky si zajišťuje vlastní činností a cílenými projekty. Zároveň však úzce spolupracuje se státními institucemi, zejména v oblasti školství, zemědělství a zdravotnictví.

„Jsme přesvědčeni, že pouze otevřený dialog mezi státními institucemi a odbornými společnostmi může přinášet doporučení, která budou dlouhodobě přínosná pro zdraví celé populace,“ uvedl předseda Společnosti Petr Tláskal.

Zdroj: TZ Společnosti pro výživu

 

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content