České pole je unikátní projekt, který vznikl ve spolupráci Ministerstva zemědělství ČR, České zemědělské univerzity v Praze, oborových svazů, společnosti makro ČR a dalších partnerů z řad gastronomie. Cílem je vracet tradiční české plodiny zpět do gastronomie a veřejného stravování. Za tři roky existence se iniciativě podařilo vypěstovat a uvést na trh více než 600 tun českých brambor odrůdy Agria – plodiny, která byla ještě nedávno z 90 procent dovážena. Obnovit produkci českého křenu, který nyní tvoří 70 procent prodaného křenu v makro ČR. Dodat do gastronomie českou odrůdu česneku, zařadit do nabídky ručně sbírané nakládané okurky z české produkce a zajistit odbyt dvouletému českému kmínu. V neposlední řadě také nabídnout české zelí ve třech variantách – bílé, bílé kysané a červené. Díky lokální produkci se podařilo ušetřit více než 40 000 kilometrů v dovozu surovin ze zahraničí.
„Rostoucím pilířem projektu je spolupráce se středními odbornými školami a desítkami regionálních restaurací, které společně s iniciativou vzdělávají nadějné kuchaře, aby uměli poznat a používat kvalitní české suroviny. Právě v tomto kontextu má iniciativa České pole velký význam,“ říká Jan Jindra, ředitel nákupu makro ČR a zakládající člen iniciativy České pole.
Součástí programu stánku Českého pole na Zemi živitelce jsou ochutnávky pokrmů připravených z českých surovin. Cukrářka Kateřina Kloudová z podniku Slaďme se, letošní Naděje české gastroscény, nabídne sladké dobroty z českého máku. Šéfkuchaři Ondřej Kurák z restaurace Na Gruntu a Petr Svoreň z Hotel Passage Brno připraví slaná jídla z brambor, zelí, česneku a kmínu. Návštěvníky stánku provede moderátorka a herečka Markéta Hrubešová, která bude zároveň hostit rozhovory s farmáři, sommelierem a historikem gastronomie Martinem Francem. Od soboty 23. srpna se návštěvníci mohou na stánku potkat mimo jiné i s hercem a komikem Petrem Čtvrtníčkem. Připraven je také doprovodný program a zábavné kvízy.
Podobné články
Na českobudějovickém výstavišti dnes začal 51. ročník mezinárodního agrosalonu Země živitelka. Až do úterý 26. srpna se můžeme těšit na přehlídku toho nejlepšího, co nabízí moderní trendy v zemědělském sektoru. Své tradiční místo v Pavilonu T2 má i Česká zemědělská
Někdy stačí dva, aby se dobrý nápad stal skutečností. Důkazem jsou Vojtěch Malecha a Jan-Dorian Kratochvíl, dva studenti Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, kteří si založili hmyzí farmu. Produkují zde krmný hmyz pro chovatele a organické NPK hmyzí hnojivo,