Zásady zdravého životního stylu včetně pravidelného pohybu a vyváženého stravování by měly být každodenní rutinou nejen dospělých, ale i těch nejmenších. Stačí krátká procházka, lekce jógy nebo protažení doma na koberci, třeba u televize. Těch pár chvil najde každý, pokud opravdu chce.
Uvědomme si, že jsou to jen malé, zato důležité kroky, které lze snadno zařadit do běžného dne. Pohyb jde ruku v ruce s pestrou a vyváženou stravou a ta by měla tělu dodat potřebné živiny a energii bez přemíry cukru či nezdravých tuků. Vyvážená strava zahrnující dostatek ovoce, zeleniny, bílkovin a zdravých tuků je základem pro správné fungování těla a mysli. Když vynecháme zbytečně zpracované potraviny a zajistíme tělu dostatečný přísun vitamínů a minerálů, můžeme podpořit imunitní systém, fyzickou kondici a celkový pocit pohody.
Nejde jen o nás dospělé, ale i o děti, které si tvoří zdravé, ale bohužel také nezdravé návyky již od útlého věku, většinou právě od nás dospělých. Je tedy na nás, jaké vzorce chování jim v tomto ohledu předáme. Přitom stačí malé úpravy našeho životního stylu, které mohou přinést velké výsledky v podobě lepší nálady, více energie, zdravějšího těla i mysli. To vše přispívá nejen k dobré fyzické kondici, ale i k psychické pohodě a dlouhodobému zdraví.
Proto i letos Česká zemědělská univerzita pořádá Dny zdraví v termínu 11. a 12. listopadu 2024. V centru pozornosti budou i nejmladší zástupci populace, tedy děti. Právě jim se bude věnovat odbornice na výživu a stravování Ing. Mgr. Diana Chrpová, Ph.D.
Připraveny jsou přednášky na téma Výživa a prevence civilizačních onemocnění a Jak skloubit teorii s praxí ve výživě dítěte, chybět nebudou tipy na zdravé pečivo spolu s jeho ochutnávkou, bude zde možnost přihlásit se na individuální měření InBody, které každému poskytne informace o procentech tělesného tuku, svalů, zhodnotí individuální bazální metabolismus a celkovou tělesnou stavbu. Dozvíme se zkrátka vše potřebné pro správné fungování těla.
Dny zdraví se konají v Potravinářském pavilonu ČZU. Ve druhém patře v místnosti „Gastro“ č. 2.15a budou probíhat přednášky a ochutnávky, ve čtvrtém patře nutriční poradna, kam se může každý přihlásit na měření In body – rezervace nutná!
Vzhledem k omezené kapacitě přednášek prosíme o registraci.
Kristýna Poláčková
PROGRAM
Pondělí
9:00–14:00 InBody | 4. patro nutriční poradna | rezervační systém zde
10:30–11:30 Přednáška – Výživa v prevenci civilizačních onemocnění | 2. patro degustace 2.15a| rezervace zde
11:30–13:00 Ochutnávka zdravého pečiva | 2. patro degustace 2.15a
Úterý
9:00–14:00 InBody| 4. patro nutriční poradna | rezervační systém zde
10:30–11:30 Přednáška – Jak skloubit teorii s praxí ve výživě dítěte | 2. patro degustace 2.15a| rezervace zde
11:30–13:00 Ochutnávka zdravého pečiva 2. patro degustace 2.15a
Podobné články
Výjimečnou příležitost objevovat tajemství výroby potravin nabídl v pátek 22. listopadu 2024 všem vyznavačům kvalitní a zdravé stravy Potravinářský pavilon České zemědělské univerzity. Den otevřených dveří byl spojen s komentovanými prohlídkami a každý z návštěvníků mohl sledovat, jak se vyrábí
Proděkanka pro mezinárodní vztahy na Fakultě tropického zemědělství ČZU Ing. Petra Chaloupková, Ph.D., dr. h. c., získala prestižní ocenění ICA Excellence Award v kategorii „Networking“. Toto uznání uděluje Asociace zemědělských univerzit v Evropě (ICA) sdružující více než 70 univerzit. Dr.