Svátek má

Nina
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Debata k 35. výročí sametové revoluce na České zemědělské univerzitě v Praze

Česká zemědělská univerzita v Praze pořádá ve středu 13. listopadu 2024 od 16 hodin „kulatý stůl“ na téma 35. výročí sametové revoluce. Do auly jsou zváni studenti a studentky, zaměstnanci univerzity i zájemci z řad veřejnosti. Tuto událost univerzita připravuje ve spolupráci se studentskými spolky ČZU a organizací Post Bellum a jejím projektem Paměť národa.

Zkušenosti z minulosti jako ponaučení
Pro ČZU je důležité si připomínat, že svobodná a demokratická společnost nebyla samozřejmostí. Dědictví nedemokratických režimů ukazuje, jak důležitá je svoboda pro rozvoj vědy a vzdělání. Univerzita v této souvislosti považuje za svou povinnost nejen vzdělávat, ale i připomínat, jaké důsledky může mít ztráta těchto hodnot.

Svoboda a demokracie tak naší univerzitě umožňují naplňovat její poslání – být moderní, dynamickou a mezinárodně propojenou univerzitou, která svým studujícím, vědcům a vědkyním nabízí to nejlepší možné zázemí pro vzdělávání, výzkum a mezinárodní spolupráci.

Cílem této akce je nejen připomenout si klíčové momenty listopadu 1989, ale také otevřít debatu o důsledcích a významu revoluce v dnešní době. Hosté, kteří přijali pozvání, nabídnou pohledy na tehdejší dění, vlastní zkušenosti z událostí 17. listopadu i vhled do fungování (ne)demokratických režimů. Publikum nebude pouze pasivním posluchačem – naopak, vítáme aktivní účast a zapojení do diskuse.


Hosté a účinkující

Za ČZU

  • Petr Sklenička

Rektor ČZU profesor Petr Sklenička je přímým účastníkem událostí na Národní třídě 17. listopadu 1989. Jako aktivní člen stávkového výboru na tehdejší Vysoké škole zemědělské (dnes ČZU) hrál významnou roli v následných listopadových událostech. Jeho osobní svědectví nabídne autentický pohled na události a atmosféru revolučních dnů na tehdejší Vysoké školy zemědělské.

  • Michal Lošťák

Prorektor pro mezinárodní činnost a 1. prorektor ČZU profesor Michal Lošťák poskytne pohled na sametovou revoluci a přechod k demokracii ze zahraniční perspektivy. Vzhledem ke svým zkušenostem z působení v zahraničí přiblíží důležitost svobodného přístupu k mezinárodní spolupráci, který je pro univerzitu neocenitelný. ČZU má tak možnost spolupracovat s univerzitami po celém světě, účastnit se mezinárodních výzkumných projektů, vysílat své studující a pedagogy do zahraničí a přivítat zahraniční odborníky u nás, což vede také k propojování kultur a tříbení názorů. V nedemokratických režimech je toto propojení silně omezené, což brzdí rozvoj akademických institucí a jejich přístup k nejnovějším světovým poznatkům.

  • Milan Školník

Politolog dr. Milan Školník působí jako odborný asistent na Provozně ekonomické fakultě ČZU, kde se věnuje politologii a veřejné správě. Během studií na Univerzitě Hradec Králové se zabýval i přechodem k demokracii ve Španělsku a v zemích Latinské Ameriky, přičemž tam také absolvoval pracovní nebo vědecko-výzkumné pobyty. Jeho vhled do transformace společnosti a politických struktur ve srovnávací perspektivě může posluchačům nabídnout cenné souvislosti a pomoci jim pochopit, jak revoluce změnila základy politického uspořádání v České republice.

Za občanskou společnost

  • Michael Žantovský

Český velvyslanec, překladatel, politik a publicista Mgr. Michael Žantovský byl tiskovým mluvčím a poradcem prezidenta Václava Havla, v pozdějších letech pak ředitelem jeho prezidentské knihovny. Vzpomínky na spolupráci s Havlem a letité zkušenosti z diplomacie budou cenným přínosem k debatě o budování jména a šíření českého příběhu v zahraničí.

  • Michal Šmíd

Historik z organizace Post Bellum Michal Šmíd se zaměřuje na výzkum moderní historie a na uchování paměti národa. Bude hovořit o roli neziskové organizace Post Bellum a jejím projektu Paměť národa při dokumentování svědectví pamětníků nedemokratického režimu a významu uchovávání těchto vzpomínek pro další generace. Přiblíží také, jaké výzvy přináší vyprávění o historii a jak se můžeme z historie poučit.

  • Vladimír Hanzel

Osobní tajemník prezidenta Václava Havla Vladimír Hanzel, disident a vrchní ředitel kabinetu ministryně školství, se stal jednou z klíčových osobností, které stály po Havlově boku v době statečného boje s totalitním režimem a následných zásadních politických změn. Jako jeho osobní tajemník od samého začátku prezidentské éry Václava Havla byl svědkem důležitých momentů přechodu od totalitního režimu k demokracii a vzniku samostatného českého státu. Na debatě se podělí o své osobní zkušenosti z této historicky významné doby a zprostředkuje pohled na osobnost Václava Havla z bezprostřední blízkosti.

 Moderace

  • Karla Mráčková

Debatu bude moderovat Karla Mráčková, tisková mluvčí a pověřená ředitelka Odboru komunikace a PR ČZU.

Zapojte se do debaty! Nejenže budete mít možnost vyslechnout si příběhy, názory a zkušenosti našich hostů, ale také se můžete aktivně zapojit do diskuse. Máte otázky nebo chcete vyjádřit svůj názor? Vítáme všechny vaše podněty a doufáme, že tato debata bude nejen zážitkem a následnou vzpomínkou, ale také podnětem k zamyšlení nad tím, jakou roli hraje svoboda a demokracie v dnešním světě a zejména ve vzdělávání. Těšíme se na setkání s vámi a na společné připomenutí jednoho z nejvýznamnějších okamžiků moderních českých dějin.

Karla Mráčková

 

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content