Svátek má

Sabina
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Zálohování PET lahví a plechovek: Česká republika na cestě k udržitelnému trendu

Snižování množství plastového odpadu v přírodě je jedním z klíčových témat ochrany životního prostředí. Česká republika nyní učinila významný krok v této oblasti, neboť na říjnovém zasedání vláda schválila novelu zákona o odpadech. Tato novela zavádí nejen zálohování PET lahví a plechovek, ale přináší několik zásadních změn, jež mají podpořit udržitelné nakládání s obaly.

Navrhovaná změna, inspirovaná zkušenostmi z jiných evropských zemí, má za cíl zvýšit míru recyklace a současně motivovat spotřebitele i výrobce k odpovědnému nakládání s PET lahvemi a plechovkami. Ty i přes dosavadní snahy o třídění odpadu často končí v přírodě.

HLAVNÍ ZMĚNY, KTERÉ NOVELA PŘINÁŠÍ

Rozšířená odpovědnost výrobců a dovozců obalových materiálů

Jednou z klíčových změn je rozšíření odpovědnosti výrobců a dovozců obalových materiálů. Ti nyní musí zajistit sběr, třídění a recyklaci svého obalového odpadu. Tento krok by měl motivovat k snížení produkce odpadu a k vývoji ekologicky šetrnějších materiálů.

Zavedení záloh na jednorázové obaly

Novela zavádí zálohový systém pro vybrané nápojové obaly, konkrétně na PET lahve o objemu 0,1 až 3 litry (nealkoholické a alkoholické nápoje do 15 procent alkoholu) a plechovky o objemu 0,1 až 1 litr (nealkoholické a nízkoalkoholické nápoje). Výjimku tvoří obaly na mléko a mléčné výrobky. Podle odhadů by mělo zálohovým systémem ročně procházet několik miliard lahví a plechovek.

Podpora recyklovatelných materiálů

Novela podporuje využívání recyklovaných a obnovitelných materiálů. Stanovuje minimální podíl recyklovaného materiálu v nových obalech a povzbuzuje výrobce k investicím do výzkumu a vývoje alternativních materiálů.

Prevence vzniku obalového odpadu

Výrobci jsou motivováni k zavádění opatření, která sníží objem obalového odpadu již v počáteční fázi. Příkladem je zmenšení obalů, zjednodušení jejich konstrukce pro snadnější recyklaci nebo zavedení systémů pro opakované použití obalů.

Důraz na informovanost spotřebitelů

Novela zavádí povinnost uvádět na obalech informace o jejich recyklovatelnosti a možnosti zpětného odběru, což má spotřebitelům usnadnit třídění odpadu a přispět k vyšší míře recyklace.

PRAKTICKÉ DOPADY NOVELY  

Kromě ekologických přínosů přináší novela praktické dopady pro obce a osoby uvádějící na trh jednorázové plastové obaly. Novou povinností těchto osob je hradit obcím náklady na úklid odpadu, který vznikne jejich nesprávným nakládáním (např. odhazováním PET lahví a plechovek mimo označená místa). Novela klade na výrobce a dovozce smluvní povinnost pokrýt alespoň 90 procent obcí v České republice a zároveň 90 procent obyvatel České republiky.

Zálohované obaly jsou povinny sbírat prodejny nad 50 m², čerpací stanice a další dobrovolně zapojené subjekty (menší prodejny, obce, stánky, školy atd.). Sběrné povinnosti zálohovaných obalů se nevyhnou ani online prodejci, pokud je distribuují. Pokud obec s více než 300 obyvateli nemá zřízeno povinné ani dobrovolné sběrné místo, bude povinně zřízeno místo provozovatelem systému.

Systém bude spravován jedním centrálním operátorem, který bude potřebovat autorizaci Ministerstva životního prostředí na předem určenou dobu. Členy systému se stanou dovozci, výrobci a prodejci, kteří společně dodávají na trh alespoň 80 procent obalů podléhajících zálohování.

Pokud novela projde parlamentem, Česká republika se od 1. ledna 2025 zařadí mezi 16 evropských zemí se zálohovým systémem na PET lahve a plechovky. Přes počáteční investice pro podnikatele a veřejný sektor dlouhodobě nabídne ekonomické výhody, efektivnější recyklaci a snížení plastového odpadu.

 JUDr. Jana Boháčková Švábová, Ph.D., LLM, MBA

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content