Svátek má

Zita
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Stanovisko ČZU k testovacímu centru

Česká zemědělská univerzita v Praze byla a stále je pohoršena silně zavádějícím až bulvárním vyzněním příspěvků redaktora iROZHLASu Miroslava Haranta na téma bezpečnostních rámů v testovacím centru PEF. V reakci na další kolo dotazů tohoto redaktora přinášíme stanovisko vedení ČZU.
       Pan
       Miroslav Harant
       Český rozhlas 

V Praze, 17. 9. 2024

 

Vážený pane redaktore,

k Vašim novým otázkám na téma testovacího centra uvádíme následující:

Česká zemědělská univerzita byla a stále je pohoršena silně zavádějícím vyzněním Vašich dřívějších příspěvků na téma našeho testovacího centra. Vaše příspěvky na toto téma možná měly dostatek posluchačů či lajků, nicméně pravdivému obrazu dění kolem TC vůbec neodpovídaly.

Znovu opakujeme, že se jednalo o nepříjemná nedorozumění v případech jednotek studentů/studentek z celkového počtu vyšších desítek tisíc studentů, kteří byli v našem testovacím centru úspěšně a bez problémů obslouženi. Z těchto nedorozumění Vaše příspěvky udělaly kauzu, která bulvarizujícími titulky i některými pasážemi textu hrubě zkreslila skutečnost.

Znovu upozorňujeme na základní princip ověřování znalostí v TC: Každý student, který si vybere formu ověření znalostí v našem testovacím centru, podepisuje při přihlášení na zkoušku prohlášení, že si je vědom dalších možností či forem zkoušení, pokud z jakéhokoli důvodu neprojde bezpečnostním rámem. Nikdo nikoho nechce a ani nemůže nutit si cokoli svlékat. Student, který neprojde rámem, se prostě jen musí sebrat a přihlásit se na jinou formu ověření znalostí (písemný test mimo TC, ústní zkouška).

Uvědomujeme si, že existuje tlak na zrušení bezpečnostních rámů ze strany cizojazyčných skupin, které nelegální obchod s podváděním u zkoušek organizovaly a které jsme odhalili. My jsme se rozhodli tomuto tlaku neustoupit, protože výsledky jasně ukazují, že jsme podvodná jednání úspěšně překazili. Vy jste se naopak rozhodl rozeběhnout další vlnu otázek, a tedy nejspíš i příspěvků na toto téma.

Z výše uvedených důvodů budeme v naší další komunikaci reagovat na jakékoli Vaše další otázky mj. i zveřejňováním našich odpovědí na jiných mediálních platformách, abychom zajistili pravdivé informování veřejnosti.

 

Na vědomí:

  • René Zavoral, generální ředitel Českého rozhlasu
  • Ondřej Matouš, předseda Rady Českého rozhlasu

Zde jsou odpovědi na Vaše otázky:

Ad 1)

Všechna opatření, která byla zmíněna v “Prohlášení děkana PEF k TC”, tj. ustanovení pracovní skupiny, možnost sebekontroly ručním skenerem, pokynů obsluze, povinnosti vypsat alespoň 1 termín mimo TC a natočení instruktážního videa, byla provedena.

Ad 2)

Na základě informací od vedení fakulty se jednalo o jednotky případů studentů, kteří možnost využili. V naprosté většině případů tedy studenti neměli zájem o jiný způsob zkoušení, ačkoli o tom byli řádně opakovaně informováni.

Ad 3)

Všechny podstatné informace jsme průběžně sdělovali prostřednictvím webu TC, vkládali je na Moodle a distribuovali formou cílených e-mailů studentům.

Ad 4)

Možností řešit situace nejrůznějšího druhu je na ČZU velké množství. Kromě možnosti řešit danou záležitost přímo s vyučující/m, je dále možné se obrátit na katedru, na děkana, akademický senát fakulty nebo univerzity, dále na Etickou komisi ČZU, prostřednictvím anonymního webového portálu (Whistleblowing) nebo na kancléřku ČZU. Počátkem roku bylo navíc transformováno Centrum poradenských služeb ČZU https://cps.czu.cz/, které nabízí různé formy pomoci, včetně psychologicko-sociální podpory. Na každé fakultě je navíc k dispozici kontaktní osoba pro konzultace týkající se studijně-psychologických záležitosti či situací.

Ad 5)

Na základě medializace případu jsme zaznamenali jen několik případů provokativního i jinak nevhodného chování vůči dozoru TC PEF a neopodstatněné výhrůžky vedení fakulty, protože si neúplné, bulvarizované či jinak deformované informace někteří studenti a rodiče vyložili nesprávně.

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content