Do této práce se vždy s chutí pouští Ing. Zdeněk Hlaváč. „To je pak ve sklenících ten pravý prales. Vzniknou tu hromady exotického rostlinného odpadu, který by byl v lepším případě přemístěn na kompost. Že je škoda nevyužít takový potenciál, si myslí i Ondra a Petr ze společnosti Land Craft Spirits, s.r.o. Proto si pro naše odřezky ochotně jezdí a dávají jim druhou šanci,“ vysvětluje Zdislava Procházková z botanické zahrady.
A jaká je to šance? V rámci pilotního projektu na výrobu cirkulárních destilátů je odpad zužitkován například do podoby nápoje s označením Circular Citron. Rostlinného odpadu s obsahem různých silic je v zahradě poměrně dost, pánové si tedy mohou vybrat druhy, které se jim právě hodí k zužitkování. Co je pro někoho odpadem, pro jiného může být cennou surovinou. Není to fajn?
Podobné články
Den otevřených dveří v zahradnictví v Jevanech má své tradiční místo v kalendáři akcí pro veřejnost. Je velkou a očekávanou událostí, kdy je možné nejen obdivovat několikahektarové pěstební plochy a sortiment rostlin, ale i nahlédnout pod pokličku provozu tohoto vytíženého
Nejen vědou, i sportem a zábavou živ je člověk. Tato filozofie se na České zemědělské univerzitě naplňuje nejméně jednou v roce. Už více než dvacet let se pokaždé uprostřed května po ránu zaplní sportovní areál akademiky a zaměstnanci univerzity a