
Mišpulník je strom/keř z čeledi Růžovitých a je právě obsypán smetanově bílými, velmi vonnými květy. Také listy mají zvláštnost, z rubové strany jsou plstnaté stejně jako plody, které dozrávají na jaře, kdy v subtropech ještě není jiné ovoce. Žluté plody bývají 4-8 cm dlouhé, mají sladkokyselou chuť, ve které se mísí chuť meruňky, citrusů a manga. Plody se pojídají čerstvé nebo se používají na výrobu džemů, kompotů a džusů. Další zajímavé využití mají i hnědá semena, vyrábí se z nich likér nazývaný Nespolino (podobá se Amarettu). Nezralé plody se mohou používat na výrobu čatní a určitě vás nepřekvapí, že se využívají i listy. Ty mají své uplatnění v tradiční medicíně. Díky svým protizánětlivým účinkům se používají při bronchitidě, na posílení žaludku, proti průjmům nebo při melancholii. Ovšem náladu vám může zvednout i pouhý pohled na rostlinu či přivonění si k jejím květům.

Podobné články
Vynikající alpský lyžař Jan Zabystřan, student Fakulty lesnické a dřevařské ČZU v Praze, dosáhl historického úspěchu. V italské Val Gardeně jako první Čech v historii zvítězil v mužském závodu Světového poháru. V superobřím slalomu porazil nejlepšího lyžaře současnosti Švýcara Marca
Svatohubertské slavnosti se konají každý rok začátkem listopadu na různých místech republiky jako výraz úcty k patronovi lovců, myslivců a lesníků. Jsou zároveň poděkováním všem, kteří pečují o přírodu, a oslavou myslivosti a lesnictví. Na letošních třicátých Svatohubertských slavnostech konaných


