
Mišpulník je strom/keř z čeledi Růžovitých a je právě obsypán smetanově bílými, velmi vonnými květy. Také listy mají zvláštnost, z rubové strany jsou plstnaté stejně jako plody, které dozrávají na jaře, kdy v subtropech ještě není jiné ovoce. Žluté plody bývají 4-8 cm dlouhé, mají sladkokyselou chuť, ve které se mísí chuť meruňky, citrusů a manga. Plody se pojídají čerstvé nebo se používají na výrobu džemů, kompotů a džusů. Další zajímavé využití mají i hnědá semena, vyrábí se z nich likér nazývaný Nespolino (podobá se Amarettu). Nezralé plody se mohou používat na výrobu čatní a určitě vás nepřekvapí, že se využívají i listy. Ty mají své uplatnění v tradiční medicíně. Díky svým protizánětlivým účinkům se používají při bronchitidě, na posílení žaludku, proti průjmům nebo při melancholii. Ovšem náladu vám může zvednout i pouhý pohled na rostlinu či přivonění si k jejím květům.

Podobné články
Po jarní sérii veřejných diskusí o výzvách digitálního věku a rizicích kyberprostoru pokračuje Česká zemědělská univerzita v neformálních debatách pro generaci Z. První z nich se koná ve středu 29. října od 17:30 v aule ČZU a moderovat ji bude
Ve středu 22. října 2025 se v prostorách Botanické zahrady Fakulty tropického zemědělství ČZU v Praze křtí kniha Botanické zahrady a arboreta České republiky. Aktualizovanou verzi publikace z roku 2010 vydalo nakladatelství Academia a představuje více než čtyřicet botanických zahrad

