
Pozemek o rozloze 550 m2 sdílí botanická zahrada s Demonstračním a experimentálním pracovištěm Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Právě zde probíhá demonstrační a experimentální pěstování méně známých subtropických jednoletých užitkových rostlin.
Polní plocha také poskytuje prostor pro praktickou výuku. Studenti FTZ zde během týdenní praxe získají povědomí o tom, jak se rostliny pěstují v podmínkách volné půdy, jaké postupy a technologie je nutné dodržovat a jaké užitkové subtropické rostliny můžeme pěstovat i v našich klimatických podmínkách. Osvojí si mechanizovanou/manuální práci, která vždy není úplně snadná.
Tato plocha je zároveň užitečným místem, které lze využít k pěstování dalších užitkových rostlin, na něž v areálu zahrady nezbývá prostor. Tím napomáhá udržet a rozšiřovat zdejší sbírku. Pole také vytváří podmínky pro řešení bakalářských, diplomových a dizertačních prací studentů FTZ či vědeckých prací.
A jaké rostliny se na experimentálním políčku pěstují? Mnohaletou tradici v pěstování zde měly andské okopaniny (jakon, ullucus, topinambur). Najdeme tu subtropické obilniny (prosovité) i pseudoobilniny (čirok, pohanka), dále také rostliny z čeledi Fabaceae (fazole, cizrna, lupina), len, ricinus, černuchu, léčivé a aromatické jednoleté rostliny a mnoho dalších. Skladba je opravdu rozmanitá, jak se každý může přesvědčit na fotografiích nebo nejlépe na vlastní oči při návštěvě políčka.
Zdislava Procházková










Podobné články
Předvánoční atmosféra zavládla v kampusu ČZU v Praze už počátkem prosince. Blížící se svátky o sobě daly vědět vánočními trhy, workshopy i charitativními aktivitami jako sbírka potravin nebo nábor dárců kostní dřeně. To vše je minulostí. Neodvratnou blízkost Štědrého dne
Vánoce jsou tradičně spojovány s řadou zvyků a symbolů, mezi něž patří i typické pokrmy. Na českém štědrovečerním menu zaujímá výsadní postavení rybí polévka a nesmí tu chybět další kapří delikatesy… Kapr smažený, kapr načerno, kapří hranolky, kapr na tisíc












