Komunitní zahrada byla pro tuto příležitost vyzdobena barevnými balonky, květinami a vlajkami různých zemí, které podtrhovaly multikulturní charakter celé akce. Pro hosty byla nachystána pestrá nabídka špízů od vegetariánských a nevegetariánských až po ovocné. A samozřejmě nápoje a další občerstvení, jak se na zahradní slavnosti sluší.
Hosté tohoto symbolického loučení s létem připravili na oplátku tradiční jídla svých zemí. A tak tu nechyběla loubia (fazolové ledvinky) z Maroka, skořicové buchty z Ukrajiny, mercimek köftesi (čočkové kuličky) a börek z Turecka, smažený jitrocel a smažená ryba ze západní Afriky, arepa z Kolumbie, guacamole z Mexika, karamelový cheesecake a švestkový koláč z Česka, crostata z Itálie a kuře tandoori, mini bonda a mini dosa s kokosovým chutney a vaječné a zeleninové nudle z Indie.Všechno jídlo ugriloval manžel jedné z vědkyň Ismaili Yassine z Maroka. Rozmanitost pohoštění vyvolala nadšení a radost z možnosti okusit, jak chutnají jídla jiných zemí.
Jídlo nebylo to jediné, čím se na slavnosti pochlubili vyslanci různých kultur. Někteří se pokoušeli přítomné naučit lidové tance svých zemí. Nurhayat Aka a Dilara Arslan předvedli energické turecké lidové tance damat halayı a Ankara havası. Ranjodh Singh Arora ukázal, jak se tančí gudžarátský lidový tanec dandiya, který se tradičně provádí s holemi, ale ty lze nahradit i tleskáním. Mirka Perst a Martina Šlesingerová zůstaly věrné tradiční české polce. Do tance se zapojilo mnoho přítomných a všichni si to užívali se spontánním nadšením.
Hrály se deskové hry jako Ludo či Uno, a také pétanque, kroket a ping pong. Soutěž v pétanque dokonce vynesla těm nejšikovnějším i nějakou tu odměnu. Naši nejmladší badatelé si užívali obruče hula-hoop a dětské hřiště. Na závěr dostali všichni drobné dárky opatřené inspirativními citáty v angličtině i češtině. Všichni pak obtiskli svůj prst a vlajku své země na velký plakát, který bude viset v kanceláři Welcome centra. Bylo to pohodové odpoledne plné krásných zážitků.
Děkujeme všem za milou účast, výborné jídlo a skvělou náladu!









.
Podobné články
Předvánoční atmosféra zavládla v kampusu ČZU v Praze už počátkem prosince. Blížící se svátky o sobě daly vědět vánočními trhy, workshopy i charitativními aktivitami jako sbírka potravin nebo nábor dárců kostní dřeně. To vše je minulostí. Neodvratnou blízkost Štědrého dne
Vánoce jsou tradičně spojovány s řadou zvyků a symbolů, mezi něž patří i typické pokrmy. Na českém štědrovečerním menu zaujímá výsadní postavení rybí polévka a nesmí tu chybět další kapří delikatesy… Kapr smažený, kapr načerno, kapří hranolky, kapr na tisíc


