Cílem nově založeného oddělení je reagovat na narůstající hrozby, jimž lesy a lesnictví čelí včetně sucha, přemnožení kůrovců a požárů. „Aktivity oddělení se zaměřují na porozumění mechanismům těchto změn a hodnocení vývoje lesních ekosystémů v kontextu klimatických změn,“ uvedl vědecký leader nového oddělení profesor Tomáš Hlásny. Další klíčovou oblastí je zkoumání biologických invazí v lesích a formulace strategií pro jejich kontrolu.
Tým expertů formuluje strategie a opatření pro adaptaci lesů a lesnictví na změnu klimatu. Důležitou součástí aktivit je spolupráce s domácími aktéry, jako jsou vlastníci lesa či Ministerstvo zemědělství ČR. „Naše strategická spolupráce s partnery je klíčová pro úspěch v implementaci efektivních strategií a sdílení našich výzkumných poznatků v oblasti adaptace na změny klimatu,“ zdůraznil děkan Fakulty lesnické a dřevařské profesor Róbert Marušák.
Oddělení aktivně spolupracuje s mezinárodními organizacemi, jako jsou Evropský lesnický institut (EFI) a Forest Europe. Fakulta tak významně posiluje svoji úlohu v evropském lesnickém sektoru, kde reprezentuje Českou republiku ve snaze nalézt komplexní a udržitelná řešení pro výzvy spojené s klimatickými změnami.
Fakulta lesnická a dřevařská ČZU v Praze se stává hnacím motorem v oblasti klimatické adaptace přinášející nové perspektivy a nástroje pro ochranu našich lesů v době, kdy klimatická změna vyžaduje aplikovat nejnovější a nejúčinnější přístupy.
Zdroj: FLD
Podobné články
Předvánoční atmosféra zavládla v kampusu ČZU v Praze už počátkem prosince. Blížící se svátky o sobě daly vědět vánočními trhy, workshopy i charitativními aktivitami jako sbírka potravin nebo nábor dárců kostní dřeně. To vše je minulostí. Neodvratnou blízkost Štědrého dne
Vánoce jsou tradičně spojovány s řadou zvyků a symbolů, mezi něž patří i typické pokrmy. Na českém štědrovečerním menu zaujímá výsadní postavení rybí polévka a nesmí tu chybět další kapří delikatesy… Kapr smažený, kapr načerno, kapří hranolky, kapr na tisíc


