Mišpulník je strom/keř z čeledi Růžovitých a je právě obsypán smetanově bílými, velmi vonnými květy. Také listy mají zvláštnost, z rubové strany jsou plstnaté stejně jako plody, které dozrávají na jaře, kdy v subtropech ještě není jiné ovoce. Žluté plody bývají 4-8 cm dlouhé, mají sladkokyselou chuť, ve které se mísí chuť meruňky, citrusů a manga. Plody se pojídají čerstvé nebo se používají na výrobu džemů, kompotů a džusů. Další zajímavé využití mají i hnědá semena, vyrábí se z nich likér nazývaný Nespolino (podobá se Amarettu). Nezralé plody se mohou používat na výrobu čatní a určitě vás nepřekvapí, že se využívají i listy. Ty mají své uplatnění v tradiční medicíně. Díky svým protizánětlivým účinkům se používají při bronchitidě, na posílení žaludku, proti průjmům nebo při melancholii. Ovšem náladu vám může zvednout i pouhý pohled na rostlinu či přivonění si k jejím květům.
Podobné články
V případě napadení se termití dělníci na sklonku života obětují a odstartují explozivní chemickou reakci. Jejím výsledkem je toxická tekutina, která znehybní a otráví protivníka. Tento obranný mechanismus termitů v podobě enzymu a jeho vlastnosti zkoumali vědci z Ústavu organické
Prestižní ocenění E.ON Energy Globe získala rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Ocenění spolu s patronkou projektu Jitkou Čvančarovou převzal Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci v roce 2015 založila. Na úspěšnosti projektu má