Mišpulník je strom/keř z čeledi Růžovitých a je právě obsypán smetanově bílými, velmi vonnými květy. Také listy mají zvláštnost, z rubové strany jsou plstnaté stejně jako plody, které dozrávají na jaře, kdy v subtropech ještě není jiné ovoce. Žluté plody bývají 4-8 cm dlouhé, mají sladkokyselou chuť, ve které se mísí chuť meruňky, citrusů a manga. Plody se pojídají čerstvé nebo se používají na výrobu džemů, kompotů a džusů. Další zajímavé využití mají i hnědá semena, vyrábí se z nich likér nazývaný Nespolino (podobá se Amarettu). Nezralé plody se mohou používat na výrobu čatní a určitě vás nepřekvapí, že se využívají i listy. Ty mají své uplatnění v tradiční medicíně. Díky svým protizánětlivým účinkům se používají při bronchitidě, na posílení žaludku, proti průjmům nebo při melancholii. Ovšem náladu vám může zvednout i pouhý pohled na rostlinu či přivonění si k jejím květům.
Podobné články
Kotle na biomasu jsou ideálním řešením pro dřevozpracující firmy, protože mohou recyklovat přebytky vzniklé ve výrobním procesu. K tomuto řešení nyní přistoupili i v univerzitním podniku Lesy ČZU v Kostelci nad Černými lesy. Na stávající topný systém napojili kotle na
Až do 20. dubna 2025 se mohou registrovat zájemci o účast na mezinárodní konferenci BioPhys Spring pro doktorandy a doktorandky, mladé vědce a vědkyně, kterou bude Česká zemědělská univerzita v Praze hostit ve dnech 29. a 30. května, po oba