Mišpulník je strom/keř z čeledi Růžovitých a je právě obsypán smetanově bílými, velmi vonnými květy. Také listy mají zvláštnost, z rubové strany jsou plstnaté stejně jako plody, které dozrávají na jaře, kdy v subtropech ještě není jiné ovoce. Žluté plody bývají 4-8 cm dlouhé, mají sladkokyselou chuť, ve které se mísí chuť meruňky, citrusů a manga. Plody se pojídají čerstvé nebo se používají na výrobu džemů, kompotů a džusů. Další zajímavé využití mají i hnědá semena, vyrábí se z nich likér nazývaný Nespolino (podobá se Amarettu). Nezralé plody se mohou používat na výrobu čatní a určitě vás nepřekvapí, že se využívají i listy. Ty mají své uplatnění v tradiční medicíně. Díky svým protizánětlivým účinkům se používají při bronchitidě, na posílení žaludku, proti průjmům nebo při melancholii. Ovšem náladu vám může zvednout i pouhý pohled na rostlinu či přivonění si k jejím květům.
Podobné články
Než se náš špičkový alpský lyžař Jan Zabystřan mohl poprvé projet na prototypu, který pro něj vymysleli na Fakultě lesnické a dřevařské, uplynulo moře času. Speciálně vyvinuté lyže, které vznikly v dílnách této fakulty ve spolupráci se značkou Kästle, se
GenZ Consulting je inovativní start up založený studenty finského programu Tiimiakatemia, který již několik let nabízí ke studiu Provozně ekonomická fakulta ČZU v Praze. Na Zemi živitelku přichází s cílem prezentovat filozofii týmu, který pomáhá firmám pochopit novou generaci, vysvětlit,