Mišpulník je strom/keř z čeledi Růžovitých a je právě obsypán smetanově bílými, velmi vonnými květy. Také listy mají zvláštnost, z rubové strany jsou plstnaté stejně jako plody, které dozrávají na jaře, kdy v subtropech ještě není jiné ovoce. Žluté plody bývají 4-8 cm dlouhé, mají sladkokyselou chuť, ve které se mísí chuť meruňky, citrusů a manga. Plody se pojídají čerstvé nebo se používají na výrobu džemů, kompotů a džusů. Další zajímavé využití mají i hnědá semena, vyrábí se z nich likér nazývaný Nespolino (podobá se Amarettu). Nezralé plody se mohou používat na výrobu čatní a určitě vás nepřekvapí, že se využívají i listy. Ty mají své uplatnění v tradiční medicíně. Díky svým protizánětlivým účinkům se používají při bronchitidě, na posílení žaludku, proti průjmům nebo při melancholii. Ovšem náladu vám může zvednout i pouhý pohled na rostlinu či přivonění si k jejím květům.
Podobné články
Globální nastavení mysli, lokální dopad. Platforma DEMOLA přináší do Česka ověřený finský model týmové spolupráce, který propojuje studenty, firmy a výzvy budoucnosti. Rodí se tak prostor, kde se mezinárodní studentské týmy za přispění zkušených mentorů pouštějí do reálných firemních problémů
Problematika sucha a jeho dopadů na zemědělství, vodní hospodářství, ekonomiku i společnost. To je stěžejní oblast výzkumu moldavské vědkyně, která nyní působí na katedře agroekologie a rostlinné produkce FAPPZ České zemědělské univerzity v Praze. Na této univerzitě se nyní stala