Mišpulník je strom/keř z čeledi Růžovitých a je právě obsypán smetanově bílými, velmi vonnými květy. Také listy mají zvláštnost, z rubové strany jsou plstnaté stejně jako plody, které dozrávají na jaře, kdy v subtropech ještě není jiné ovoce. Žluté plody bývají 4-8 cm dlouhé, mají sladkokyselou chuť, ve které se mísí chuť meruňky, citrusů a manga. Plody se pojídají čerstvé nebo se používají na výrobu džemů, kompotů a džusů. Další zajímavé využití mají i hnědá semena, vyrábí se z nich likér nazývaný Nespolino (podobá se Amarettu). Nezralé plody se mohou používat na výrobu čatní a určitě vás nepřekvapí, že se využívají i listy. Ty mají své uplatnění v tradiční medicíně. Díky svým protizánětlivým účinkům se používají při bronchitidě, na posílení žaludku, proti průjmům nebo při melancholii. Ovšem náladu vám může zvednout i pouhý pohled na rostlinu či přivonění si k jejím květům.
Podobné články
Co dělá studentský život tak nezapomenutelným? Je to ta jedinečná komunita lidí, která sdílí společné zážitky v kampusu i mimo něj. Velkou roli zde hraje i sport, a tomu se na ČZU daří. Z řad studentstva vzešly sportovní legendy jako
Dnes startuje mezinárodní festival Prague Science Film Fest, který od pondělí 20. do středy 23. října 2025 přinese do kampusu ČZU v Praze zážitky na rozhraní poznání a emocí. Mnohé naznačuje téma letošního šestého ročníku, jímž je POTÁPĚNÍ. Dramaturgové vybírali