Svátek má

Ambrož
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Suchdolský Jeník chutná i sládkům ze zámoří

Věhlas ležáku, který se už sedmnáct let vaří na České zemědělské univerzitě pod značkou Suchdolský Jeník, se šíří za oceán. Alespoň soudě podle reakcí amerických a kanadských sládků při jejich návštěvě České zemědělské univerzity. Přijeli v pondělí 27. března, viděli, jak studentský pivovar funguje, a přesvědčili se, že zdejší tekuté zlato chutná skvěle.

Univerzitní pivo je raritou, proto není divu, že sládci do své „šňůry“ po českých pivovarech zahrnuli i Suchdolského Jeníka. Podobné exkurze se pod hlavičkou projektu Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva zemědělství konají pravidelně. Letos do Česka přijelo třináct sládků i s novinářskou suitou, takže o propagaci bude postaráno. Americké a kanadské sládky doprovázela Eva Libs Bartoňová, vedoucí ekonomického úseku na Generálním konzulátu ČR v Torontu. Ten misi připravil ve spolupráci s naším velvyslanectvím ve Washingtonu.

„Sládci jsou z různých koutů USA a Kanady, je to reprezentativní skupinka. A je vidět, že se stále víc zajímají o náš styl vaření piva, o ležáky,“ říká Eva Libs Bartoňová a vysvětluje: „Podle zažité představy se v Severní Americe pije hlavně IPA (India Pale Ale – kategorie světlých svrchně kvašených piv), to se ale teď začíná měnit. Nastal velký boom ležáků a nám se hlásí obrovské množství sládků, kteří by chtěli jet do Česka a seznámit se s našimi odborníky. Proto jsme tady na univerzitě. Abychom viděli váš pivovar a seznámili se s panem Chládkem a dalšími kolegy.“

Pan Chládek, tedy docent Ladislav Chládek, v roce 2006 Suchdolského Jeníka na Technické fakultě zakládal a řadu let tu působil jako sládek. Je to sice jeho první univerzitní pivovar, ale jinak má na kontě asi dvacítku velkých pivovarů u nás i ve světě. Pivovarnictví je jeho koníčkem, a navíc se v oboru vyzná jako málokdo. Znají ho v Japonsku, v Číně, Řecku nebo Německu, kde mj. založil školní pivovar za účasti studentů z Weihenstephanu, nejprestižnější bavorské univerzity s výukou pivovarnictví. Své zkušenosti předává při výuce pivovarnictví na ČZU a studenti je dokážou dobře využít: „Je hezké pracovat s mládeží. V rámci Erasmu učím i zahraniční studenty, kteří mají o tento studijní program velký zájem. I když jsou tu poměrně krátce, stačí jim to k tomu, aby si s mou pomocí ´na dálku´ postavili pivovar v domovské zemi. Ten nejvzdálenější je asi v Chile,“ líčí docent Chládek. A co ´otce´ Suchdolského Jeníka nejvíc těší? „Když lidem naše pivo chutná a když získává řadu ocenění. Jako například první místo v prestižní degustační soutěži v Žatci.“

Teď se o pravdivosti pověstí o Suchdolském Jeníkovi a českém pivu vůbec mohli přesvědčit i sládci ze zámoří. Podle Evy Libs Bartoňové už do Čech s nadšením odjížděli: „Oni byli nadšeni, ještě, než sem přijeli. Do Česka chtěli jet už dávno, protože se o vaření piva zajímají. Většina z nich také vaří ležáky, takže je pro ně napojení na naše pivovary důležité. Máme hodně nabitý program a myslím, že ani nestíhají vnímat to množství podnětů, které dostávají. Takže jsou touto exkurzí rozhodně nadšeni.“

Lenka Prokopová

Foto: Petr Zmek


Z historie pivovaru

Výukový a výzkumný pivovar České zemědělské univerzity byl založen v roce 2006 a navázal na bývalý pivovar na Brandejsově statku v Suchdole, kdysi patřící klášteru benediktýnů v Praze-Emauzích. Původní suchdolský pivovar byl ještě před 1. světovou válkou zavřen v důsledku kontaminované vody z místního rybníka. Z iniciativy tehdejšího rektora ČZU, prof. Ing. Jana Hrona, DrSc., Dr.hc., a vedoucího katedry technologických zařízení staveb doc. Ing. Miroslava Přikryla, CSc. byl založen současný pivovar. Do prostoru bývalé laboratoře Technické fakulty ho jako dvojpodlažní stavbu vyprojektoval, navrhl, vyrobil strojní zařízení a následně uvedl do provozu doc. Ing. Ladislav Chládek, CSc. Ten se stal jeho sládkem a učitelem studijního programu „Výroba českého piva“, jeho anglické mutace „Brewing of Czech Beer“ a dalších souvisejících předmětů.

Pivovar byl založen nejen pro výuku výroby piva, ale i pro studium českých a zahraničních studentů. Pro přípravu bakalářských, diplomových a doktorandských prací slouží k provádění experimentálních prací a jejich následnému vyhodnocování. Absolventi tohoto studijního směru jsou po určité době oprávněni k projektování pivovarů, sladoven, nealko závodů a dalších potravinářských a zemědělských závodů.

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content