
Univerzitní pivo je raritou, proto není divu, že sládci do své „šňůry“ po českých pivovarech zahrnuli i Suchdolského Jeníka. Podobné exkurze se pod hlavičkou projektu Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva zemědělství konají pravidelně. Letos do Česka přijelo třináct sládků i s novinářskou suitou, takže o propagaci bude postaráno. Americké a kanadské sládky doprovázela Eva Libs Bartoňová, vedoucí ekonomického úseku na Generálním konzulátu ČR v Torontu. Ten misi připravil ve spolupráci s naším velvyslanectvím ve Washingtonu.
„Sládci jsou z různých koutů USA a Kanady, je to reprezentativní skupinka. A je vidět, že se stále víc zajímají o náš styl vaření piva, o ležáky,“ říká Eva Libs Bartoňová a vysvětluje: „Podle zažité představy se v Severní Americe pije hlavně IPA (India Pale Ale – kategorie světlých svrchně kvašených piv), to se ale teď začíná měnit. Nastal velký boom ležáků a nám se hlásí obrovské množství sládků, kteří by chtěli jet do Česka a seznámit se s našimi odborníky. Proto jsme tady na univerzitě. Abychom viděli váš pivovar a seznámili se s panem Chládkem a dalšími kolegy.“
Pan Chládek, tedy docent Ladislav Chládek, v roce 2006 Suchdolského Jeníka na Technické fakultě zakládal a řadu let tu působil jako sládek. Je to sice jeho první univerzitní pivovar, ale jinak má na kontě asi dvacítku velkých pivovarů u nás i ve světě. Pivovarnictví je jeho koníčkem, a navíc se v oboru vyzná jako málokdo. Znají ho v Japonsku, v Číně, Řecku nebo Německu, kde mj. založil školní pivovar za účasti studentů z Weihenstephanu, nejprestižnější bavorské univerzity s výukou pivovarnictví. Své zkušenosti předává při výuce pivovarnictví na ČZU a studenti je dokážou dobře využít: „Je hezké pracovat s mládeží. V rámci Erasmu učím i zahraniční studenty, kteří mají o tento studijní program velký zájem. I když jsou tu poměrně krátce, stačí jim to k tomu, aby si s mou pomocí ´na dálku´ postavili pivovar v domovské zemi. Ten nejvzdálenější je asi v Chile,“ líčí docent Chládek. A co ´otce´ Suchdolského Jeníka nejvíc těší? „Když lidem naše pivo chutná a když získává řadu ocenění. Jako například první místo v prestižní degustační soutěži v Žatci.“
Teď se o pravdivosti pověstí o Suchdolském Jeníkovi a českém pivu vůbec mohli přesvědčit i sládci ze zámoří. Podle Evy Libs Bartoňové už do Čech s nadšením odjížděli: „Oni byli nadšeni, ještě, než sem přijeli. Do Česka chtěli jet už dávno, protože se o vaření piva zajímají. Většina z nich také vaří ležáky, takže je pro ně napojení na naše pivovary důležité. Máme hodně nabitý program a myslím, že ani nestíhají vnímat to množství podnětů, které dostávají. Takže jsou touto exkurzí rozhodně nadšeni.“
Lenka Prokopová
Foto: Petr Zmek
Z historie pivovaru
Výukový a výzkumný pivovar České zemědělské univerzity byl založen v roce 2006 a navázal na bývalý pivovar na Brandejsově statku v Suchdole, kdysi patřící klášteru benediktýnů v Praze-Emauzích. Původní suchdolský pivovar byl ještě před 1. světovou válkou zavřen v důsledku kontaminované vody z místního rybníka. Z iniciativy tehdejšího rektora ČZU, prof. Ing. Jana Hrona, DrSc., Dr.hc., a vedoucího katedry technologických zařízení staveb doc. Ing. Miroslava Přikryla, CSc. byl založen současný pivovar. Do prostoru bývalé laboratoře Technické fakulty ho jako dvojpodlažní stavbu vyprojektoval, navrhl, vyrobil strojní zařízení a následně uvedl do provozu doc. Ing. Ladislav Chládek, CSc. Ten se stal jeho sládkem a učitelem studijního programu „Výroba českého piva“, jeho anglické mutace „Brewing of Czech Beer“ a dalších souvisejících předmětů.
Pivovar byl založen nejen pro výuku výroby piva, ale i pro studium českých a zahraničních studentů. Pro přípravu bakalářských, diplomových a doktorandských prací slouží k provádění experimentálních prací a jejich následnému vyhodnocování. Absolventi tohoto studijního směru jsou po určité době oprávněni k projektování pivovarů, sladoven, nealko závodů a dalších potravinářských a zemědělských závodů.











Podobné články
Katedra jazyků Provozně ekonomické fakulty ČZU v Praze uspořádala v rámci programu Blended Intensive Programme (BIP) mezinárodní týdenní literární kurz Literarisches Prag zaměřený na pražské německé spisovatele.
Také letos se na závěr akademického roku na České zemědělské univerzitě konala výstava bakalářských a ateliérových prací letního semestru 2024/2025, které vypracovali studenti a studentky programu Krajinářská architektura Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. V přízemí budovy MCEV II byly