
„Na starých výsadbách máme přibližně 3300 hlav na hektar, na nových přibližně 5600 hlav na hektar,“ říká Ing. Štěpán Weitosch, správce Vinařského střediska Mělník, tedy Vinařství ČZU, a doplňuje: „Od ledna 2023 se Vinařství ČZU oficiálně stává třetím podnikem České zemědělské univerzity v Praze, který už nespadá pod Školní zemědělský podnik Lány. Nyní máme možnost pružnější komunikace se soukromým prostředním. Jsme schopni lépe a rychleji reagovat na poptávku a přijímat zákazníky.“
Historie dnešních vinic Vinařství ČZU sahá až do roku 1628, kdy najdeme první zmínky o koupi budovy a přilehlých pozemků řádem kartuziánů, kteří víno používali k liturgickým účelům a přebytky prodávali. Po jejich odchodu vinařská budova i pozemky několikrát změnily majitele, až je roku 1982 získala tehdy Vysoká škola zemědělská. Štěpán Weitosch pokračuje: „První sazenice a odrůdy dovezl z Německa prof. Ing. Vilém Kraus, CSc. (*30. 5. 1924 – ♱ 7. 6. 2013). Dnes zde pěstujeme několik odrůd. Je to především Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Sylvánské zelené, ale i Tramín kořenný, Rulandské šedé, Rulandské modré a další.“
Ač to pro nás konzumenty není zjevné, vinaři, narozdíl od ostatních zemědělců, i nyní v zimě mají plné ruce práce a jejich sezóna nikdy nekončí. Aktuálně se na vinicích vinná réva začíná řezat. Postupně přibydou i další zelené práce, jako je podlom (vylamování nevhodných rašících výhonů), vylamování letorostů, osečkování (zkracování letorostů), fungicidní ochrana a nakonec sklizeň.
Posledně jmenovaná sklizeň letošního vína je samozřejmě ještě daleko, ale pochutnat si na víně z Vinařství ČZU můžete celoročně. Víno lze zakoupit přímo ve Vinařství ČZU v Mělníku, v ČZU Shopu v kampusu univerzity v Praze-Suchdole, na e-shopu, a také v několika vinotékách na Mělnicku (např. Vinný sklep Moravěnka, hostinec Dobrý Kanec, Restaurace Na Hradbách) a v Praze (Obchod vínem Podskalí).
Vína z Vinařství ČZU získala již celou řadu ocenění
https://vinarstvi.czu.cz/cs/r-11345-oceneni
Nejvíc pyšní jsou dle slov Štěpána Weitosche na vína, která byla vystavena v národním Salónu vín České republiky ve Valticích (prestižní ocenění 100 nejlepších vín v ČR – pozn. red.). „Do budoucna máme i další plány. Už na podzim tohoto roku začneme s velkou rekonstrukcí. Ta potrvá odhadem rok a půl a cílem je zde vybudovat i penzion a otevřít tak Vinařství ČZU širší veřejnosti,“ uzavírá Štěpán Weitosch.
Vinařství ČZU můžete navštívit nyní v rámci exkurze (potřeba min. 15 osob). Nebo se můžete těšit na letní zábavu, chystané degustace či na Den otevřených sklepů.
Vše se dozvíte na www.vinarství.czu.cz.
Věra Klimšová


Podobné články
V mezinárodních žebříčcích hodnocení vysokých škol si ČZU v Praze v poslední době vede skvěle. V Šanghajském žebříčku má letos hned tři obory v první stovce, z toho jeden dokonce na 24. místě. Nejnovější úspěch zaznamenala v posledním hodnocení Times
Velký pěstitelský úspěch si v těchto dnech vychutnávají zaměstnanci Botanické zahrady Fakulty tropického zemědělství ČZU v Praze. Po více než deseti letech začala konečně plodit Averrhoa carambola (Karambola). Neobvyklý tropický plod je ceněn pro svou šťavnatost a sladkokyselou chuť.