
Zlatou medailí Salonu vín 2022 bylo oceněno Rulandské bílé pozdní sběr 2019 číslo šarže 5/19. Další vzorek, Rulandské bílé 2019 pozdní sběr číslo šarže 6/19, je ve stříbrném salonu vín ČR. Po celý rok 2022 tak budou obě značky prezentovány v expozici Národního salonu vín ve sklepení zámku ve Valticích. Zlatá medaile patří stovce nejlepších vín, stříbrnou dostává 251 značek.
Salon vín je nejprestižnější soutěž českých a moravských vinařů a vína, která odborní degustátoři z řad vinařů označí za adepty na zlatou medaili, jsou jednoznačně „nejlepší z nejlepších“. Víno z Chloumku si letos odnáší hned dvě trofeje z této soutěže.
„Výjimečná kvalita našich vín je trvalou devizou České zemědělské univerzity. Naše značky pravidelně sklízejí úspěch na národních soutěžích a dobré jméno mají i za hranicemi,“ říká rektor ČZU v Praze Petr Sklenička a dodává: „Jsme také hrdí na to, že za úspěchem vín z Chloumku stojí náš absolvent, což je neocenitelný příklad pro současné studenty.“
Pro absolventa ČZU Štěpána Weitosche je práce na vinohradu srdeční záležitostí. Věnuje se jí už bezmála dvacet let a rozhodně by neměnil. Letošní „perla“ Salonu vín Rulandské bílé má na vinici v Chloumku největší zastoupení.
Prosadit se v konkurenci téměř dvou a půl tisíc přihlášených značek znamená skutečný úspěch. Systém hodnocení Salonu vín je trojkolový, což má zajistit objektivitu při hodnocení vín. V letošní zlaté kolekci je zastoupeno 21 odrůd z celkem 55 vinařství. Zařazení do nejlepší stovky přináší velkou prestiž mezi znalci. A samozřejmě je tím nejlepším doporučením pro milovníky vína.
Lenka Prokopová
Podobné články
Péče o zdraví může mít i hlubší rozměr. Základem by měla být prevence, k níž neodmyslitelně patří pravidelná laboratorní vyšetření zaměřená na civilizační choroby, potravinové intolerance, alergie, rizika zubního kazu nebo třeba analýzu mikrobiomu. A právě to je podstatou projektu
Tímto směrem se ubírá Mezinárodní mistrovství menz, jehož druhý ročník pod záštitou rektora Petra Skleničky uspořádala ve čtvrtek 8. června 2023 Česká zemědělská univerzita ve spolupráci se společností Delirest. Suchdolský kampus tak už podruhé zažil brutální útok na chuťové buňky