Akrylamid je látka, která se běžně tvoří při tepelném zpracování potravin bohatých na škrob a cukry. Za pomoci Maillardovy reakce se z cukrů a aminokyselin přemění jinak neškodný škrob na obávaný akrylamid. Nejčastěji si na něm pochutnáváme ve smažených bramborových výrobcích, jako jsou chipsy, hranolky a krokety. Najdeme ho ale i v bílém chlebu, sušenkách, tyčinkách, kávě či snídaňových cereáliích.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) potvrdil dřívější zjištění vědců a lékařů, že akrylamid zvyšuje riziko vzniku rakoviny, je neurotoxický a může mít vliv na sníženou reprodukci u mužů. Pro člověka je zdraví ohrožující dávka stanovena na pouhých 16 μg /kg tělesné hmotnosti. Přitom právě smažené, pečené a pražené potraviny patří mezi jedny z nejoblíbenějších pochutin.
V roce 2017 vydala Evropská komise nařízení, ve kterém uvádí výrobní technologie a postupy, které by měly pomoci snížit obsah akrylamidu v potravinách. Výrobcům například doporučují volit odrůdy brambor s nižším obsahem cukru. Určité zásady je ale dobré dodržovat i v případě, kdy si smažená a pečená jídla připravujeme doma.
- Prvním pravidlem, kterým bychom se měli řídit, je – osmahněte do zlatova. Vyhněte se potravinám, které jsou připálené nebo dokonce spálené. (Zhnědnutí můžete někdy částečně předejít i použitím pečícího papíru.)
- V troubě je vždy lepší péct/smažit při teplotách do 170°C. Sice se akrylamidu zcela nezbavíte, ale snížíte tím jeho množství v potravině.
- Brambory před smažením či zapékáním uvařte.
Nejbezpečnějším způsobem, jak se akrylamidu vyhnout, je příprava potravin v páře. A pokud chcete udělat pro své zdraví ještě víc, zvyšte také konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny. Mimochodem, jak často jíte ve fast-foodech? Myslíte, že pravidelně mění fritovací oleje a pracují s teplotami do 170 °C?
Podobné články
Katedra jazyků Provozně ekonomické fakulty ČZU v Praze uspořádala v rámci programu Blended Intensive Programme (BIP) mezinárodní týdenní literární kurz Literarisches Prag zaměřený na pražské německé spisovatele.
Také letos se na závěr akademického roku na České zemědělské univerzitě konala výstava bakalářských a ateliérových prací letního semestru 2024/2025, které vypracovali studenti a studentky programu Krajinářská architektura Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. V přízemí budovy MCEV II byly