Střevo je jedna velká zahrada
V našem střevě sídlí biliony, nebo chcete-li tisíce miliard mikroorganismů, které nám pomáhají trávit potravu, vyrábějí důležité látky pro naše tělo a ovlivňují, jak se cítíme. Dá se to přirovnat k veliké zahradě, kde spolu koexistují různé druhy rostlin i živočichů, ať už v dobrém, či zlém. Nemoc nebo třeba užívání antibiotik mohou způsobit, že klesne jejich různorodost, a to snadno navodí poruchu trávení i jiné zdravotní potíže. V té chvíli je vhodné si koupit probiotický preparát, či alespoň začít užívat nějakou potravinu obsahující probiotické kultury. Je ale důležité si uvědomit, že probiotika nejsou léčivé přípravky, jsou to pouze doplňky stravy, a tak bychom se neměli upínat k tomu, že samotné užívání probiotik nás vyléčí.
Co v nich vlastně je?
Probiotické preparáty musí obsahovat živé mikroby. Většinou obsahují druhy bakterií nebo kvasinek, které byly získány ze střeva zdravých lidí a byla u nich prokázána nějaká blahodárná vlastnost. Pokud jste tedy zdraví, je pravděpodobné, že nějaké probiotické bakterie máte ve svém střevě přítomny a není tak potřeba probiotika ve formě preparátů užívat. To ale neznamená, že probiotika nemohou fungovat jako určitá forma prevence. Chystáte-li se na pobyt v nemocnici nebo na cestu do exotické destinace, užíváním probiotik předem určitě nic nezkazíte.
Vlastní probiotika jako hudba budoucnosti
Vývoj probiotik jde stále kupředu, pořád získáváme nové bakterie se zajímavými vlastnostmi a mimo to se také začínají využívat i metabolické produkty probiotických bakterií, tzv. postbiotika, nebo i mrtvé probiotické buňky, tzv. paraprobiotika. V budoucnu by mohla najít uplatnění probiotika na míru – člověk by dostal předepsané takové mikroby, které jsou vhodné pro jeho zdravotní stav nebo sedí jeho vlastnímu střevu. Případně by si mohl nechat zamrazit své vlastní střevní bakterie a při nemoci je pak využít. Než toto přijde do běžné praxe, musíme o svoje zdraví pečovat v rámci aktuálního stavu poznání. A podpořit své trávení můžete i PREbiotiky, o těch si ale povíme až někdy příště.
Ing. Roman Švejstil, Ph.D.
Ing. Roman Švejstil, Ph.D. je absolventem ČZU, kde na katedře Mikrobiologie, výživy a dietetiky získal doktorát za výzkum vlivu probiotik a prebiotik na střevní mikrobiotu. V roce 2020 se na stáži v European Food Safety Authority (EFSA) zabýval posuzováním rizik při uvádění nových potravin (Novel foods) na evropský trh. V současné době se věnuje studiu mikrobioty jedlého hmyzu, se zvláštním zřetelem na vliv technologického opracování na výskyt potenciálně patogenních bakterií. Dále působí ve Státním zdravotním ústavu, kde se zabývá účinností biocidních přípravků. Je členem Společnosti pro probiotika a prebiotika.
Podobné články
Proděkanka pro mezinárodní vztahy na Fakultě tropického zemědělství ČZU Ing. Petra Chaloupková, Ph.D., dr. h. c., získala prestižní ocenění ICA Excellence Award v kategorii „Networking“. Toto uznání uděluje Asociace zemědělských univerzit v Evropě (ICA) sdružující více než 70 univerzit. Dr.
Giving Tuesday, první úterý po Dni díkůvzdání, patří už více než deset let všem, kteří vnímají pomoc druhým jako dar. Tradice svátku štědrosti vznikla jako protipól oslavy konzumu a nákupního šílenství, jíž je Black Friday. Česká zemědělská univerzita v Praze