S celosvětově vysokou spotřebou kávy je problém s kávovým odpadem. Ten může při špatné likvidaci představovat riziko pro zdraví lidí a životní prostředí. Je proto důležité najít způsob, kterým lze tyto zbytky využít. Na trhu již figuruje několik firem, které se věnují recyklaci kávové sedliny, z níž vyrábí například boty, brýle, hrnky, textil nebo pelety na topení. Protože kofein obsahuje metylxantiny, které rostliny produkují jako svou ochranu proti škůdcům, vyvstává otázka, zda je možné využít kofein k ochraně dřeva.
Na katedře zpracování dřeva a biomateriálů Fakulty lesnické a dřevařské pracuje tým zabývající se ochranou dřeva. Jeho členové se v čele s doc. Milošem Pánkem spojili s pracovníky Fakulty stavební ČVUT v Praze pod vedením RNDr. Kláry Kobetičové a zpracovali projekt GA ČR, zabývající se kofeinem a možnostmi jeho uplatnění v ochraně dřeva proti biotickým činitelům.
Cílem bylo zjistit, zda je kofein schopen ochránit dřevo proti vybraným druhům dřevokazných hub, plísní a zároveň proti hmyzu. Testováno bylo dřevo smrku, borovice a buku. Nedílnou součástí výzkumu bylo otestovat i další vlastnosti dřeva, které by mohly být úpravou negativně ovlivněny. Základní výzkum se věnoval metylxantinům, na živných půdách ověřil schopnost těchto látek inhibovat růst vybraných druhů dřevokazných hub. Následující testy na vzorcích dřeva již testovaly odolnost dřeva impregnovaného roztokem kofeinu proti napadení termity, plísněmi a dřevokaznými houbami.
Testy byla zjištěna insekticidní účinnost použitého roztoku kofeinu. Vytvořená „kofeinová bariéra“ na povrchu dokázala ochránit dřevo proti průniku hyf dřevokazných a dřevozbarvujících hub. Doprovodné testy nepotvrdily výrazné ovlivnění dalších vlastností dřeva, které by mohly omezit jeho využití. Nevýhodou kofeinu je nedostatečná schopnost vázat se na dřevo, což je zapříčiněno jeho dobrou rozpustností ve vodě. Je proto potřeba použít dodatečnou hydrofobní úpravu, případně vrchní krycí nátěr, který zabrání vyplavení kofeinu. Úprava kofeinem dokonce dokázala zlepšit adhezi dřeva a tím i životnost vodou ředitelných nátěrových hmot.
Kofein by mohl chránit před degradací zastřešené dřevěné konstrukce, sloužil by jako pojistka při občasném výskytu vody. Také by se dal použít k úpravě dřevěných obalů na potraviny, protože při styku s nimi není škodlivý.
V ochraně proti plísním se kofein sice nevyrovná komerčně dostupným přípravkům, ale jeho velkým plusem je bezpečnost pro životní prostředí, zdravotní neškodnost, ekonomické hledisko a možnost zužitkování odpadních látek.
Ing. Kristýna Šimůnková, Ph.D.
Podobné články
Výjimečnou příležitost objevovat tajemství výroby potravin nabídl v pátek 22. listopadu 2024 všem vyznavačům kvalitní a zdravé stravy Potravinářský pavilon České zemědělské univerzity. Den otevřených dveří byl spojen s komentovanými prohlídkami a každý z návštěvníků mohl sledovat, jak se vyrábí
Až do 27. listopadu 2024 jsou v respiriu budovy MCEVII České zemědělské univerzity v Praze k vidění ukázky Územní studie metropolitní oblasti České Budějovice. Dlouhodobý plán rozvoje jihočeské metropole a jejího širšího okolí je výsledkem dvouleté spolupráce katedry zahradní a