Jak můžeme poznat, že u psa došlo k přehřátí?
Že psovi začíná být horko, poznáte velmi jednoduše. Má zrychlený dech (hyperventiluje), vyplazený jazyk, typický „psí úsměv“ (otevřenou tlamu a koutky vytažené co nejvíce kaudálně) a potí se na všech tlapkách v meziprstí. V tomto případě se ještě nic vážného neděje. Pokud ale zdroj tepla pokračuje či sílí, pes začíná být apatický, tělesná teplota stoupá nad 39 stupňů, psovi se viditelně hůře dýchá, má silně překrvené sliznice a často uléhá. Postupně pak ztrácí vědomí a následně i základní životní funkce.
Jsou některé skupiny k přehřátí náchylnější než jiné? Může hrát roli plemeno nebo věková kategorie psa?
Ano, určitě. K přehřátí jsou náchylnější veškerá brachycefalická plemena, jako jsou mopsi a buldočci. Dále pak sportovní psi, stejně jako starší psi a štěňata, která ještě nemají dostatečně vyvinutou termoregulaci. A pak musíme dávat velký pozor u nemocných psů, např. kardiaků, psů s onemocněním ledvin, epileptiků apod.
Jak správně postupovat a poskytnout zvířeti první pomoc?
V prvé řadě je nutné odstranit zdroj tepla. Ne všechna přehřátí psího organismu musí být zákonitě ze sluníčka, pes se velmi rychle přehřeje i při přílišné sportovní zátěži. Poté je nutné zajistit přívod čerstvého vzduchu. Pokud je pes v bezvědomí a má vymizelé základní životní funkce, je třeba postupovat dle zásad resuscitace psa. Pokud je při vědomí, můžeme psa postupně ochlazovat od akrálních částí těla, tzn. od tlapek přes třísla, bříško až k hrudníku. Důležité je přestat s ochlazováním těla při rektální teplotě cca 38 stupňů, aby nedošlo k opačnému efektu, a to podchlazení organismu. Tekutiny lze podávat jen v případě, že je pes v plném vědomí a nehrozí vdechnutí tekutin. Doporučuje se podávat je častěji a po malých dávkách. Nikdy, prosím, na psa nelijte ledovou vodu, mohlo by dojít k rozvoji šokového stavu. Po stabilizaci vždy transportujte psa na veterinární kliniku.
V létě nenechávejte za žádných okolností zvířata zavřená v autě, a to ani s pootevřenými okny!
Ptala se: Markéta Vostarková
Podobné články
Svěží studentské nápady mohou někdy pomoci rozlousknout i složitý problém. Jak se ukázalo v soutěžích jako Hackathon, CZU Campus Sustainability Challenge a dalších, které se na ČZU pravidelně pořádají, stačí poskytnout prostor pro invenci, přidat nezbytnou dávku motivace a řešení
Výzkumná infrastruktura METROFOOD-RI spouští sérii bezplatných vzdělávacích webinářů zaměřených na inovace a vědecký výzkum v potravinářském sektoru. Zahájení webinářů je naplánováno na druhou polovinu května 2024 a během série bude nabídnuto šest bloků přednášek.