Tři komise složené z vinařských odborníků hodnotily 1. srpna 121 vín z celé České vinařské oblasti v prostorách sklepního hospodářství České zemědělské univerzity v Chloumku u Mělníka. Hodnocená vína obdržela celkem 13 velkých zlatých, 27 zlatých a tři stříbrné medaile. Do celostátního kola Salonu vín – národní soutěže vín bylo nominováno z vinařské oblasti Čechy 99 vín. Nominovaná vína budou spolu s ostatními postupujícími víny z vinařské oblasti Morava soutěžit o postup do finále a titul absolutního Šampiona a umístění v Salonu vín ČR, celoroční degustační expozici vín ve Valticích. Právě tam si mezi stovku nejlepších vín v republice vloni probojovalo cestu Rulandské bílé 2019 z Vinařství ČZU.
„Naše vinařství má dlouhou tradici a zdejší vína se těší skvělé pověsti u nás i za hranicemi,“ říká rektor ČZU Petr Sklenička a připomíná: „Síň slávy ve vinařské usedlosti v Chloumku je zaplněna nejrůznějšími cenami, ale to nejcennější je, že zde naši studenti mohou najít vzor hodný následování. Přeji vinařství v Chloumku hodně úspěchů.“
Výstava vín pro veřejnost
Vína oceněná v soutěži bude možné ochutnat ve čtvrtek 10. srpna 2023 v aule České zemědělské univerzity v Suchdole, a to od 16 do 21 hodin. Prezentaci vín vyrobených z hroznů vypěstovaných ve vinařské oblasti Čechy, včetně Šampiona, vítězů jednotlivých kategorií a všech medailistů pořádá Cech českých vinařů a na místě je ochutnávajícím představí sami vinaři.
Národní soutěž vín je největší a nejvyšší soutěž vín v České republice. Probíhá pod garancí Svazu vinařů ČR, za organizačního zajištění Národním vinařským centrem, za finanční podpory Vinařského fondu a ve vinařské oblasti Čechy ji pořádá Cech českých vinařů.
Vinařství ČZU
Vinařské středisko Mělník patří České zemědělské univerzitě v Praze a je jedním z vinařských subjektů Mělnické vinohradnické podoblasti, sídlící dva kilometry severně od centra města Mělník. Středisko produkuje hrozny a ovoce na výměře cca 20 hektarů. Centrem, kde je soustředěna výroba vína, je historická budova zvaná Kartuziánský lis. Výroba vína probíhá klasicky, hrozny se zpracovávají co nejrychleji. Vína zrají v našem vyhlášeném ležáckém sklepě. Vyrábí se zde přírodní, odrůdová jakostní a přívlastková vína s minimální chemickou úpravou.
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Čechy nabízí díky rozptýlení na velkém území na svých cca 677 hektarech vinic mimořádně rozmanité spektrum půdních a klimatických podmínek, a tedy i množství velmi zajímavých a nezaměnitelných vín. Vinice jsou po Čechách roztroušeny od malebných vinic na mnoha místech Prahy, přes Beroun, Kutnou Horu, Litoměřice a podél Labe od Kuksu, Mělníka až po Ústí nad Labem. Nejvíce se zde daří odrůdám Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé a bílé a z červených vyniká Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Rulandské modré.
Lenka Prokopová
Podobné články
Mohou prastaré léčebné rituály nabídnout to, co moderní psychoterapie nedokáže? A jsme připraveni otevřít se novým cestám k duševnímu zdraví?
Členové Botanické zahrady Fakulty tropického zemědělství se každoročně vydávají na botanické expedice. Cílem jejich expedičního putování bývají převážně subtropické a okrajově tropické oblasti, které korespondují se specializací univerzitní botanické zahrady na užitkové rostliny tropů a subtropů. Jak vybírají konkrétní destinaci