Svátek má

Jiří
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Na týden mladým vědcem na vlastní kůži

V polovině srpna se na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze uskutečnil seminář pro studenty středních škol. Fakulta ho pořádá již několik let pod názvem Vědcem na vlastní kůži.

Studenti ze středoškolských lavic se seznamují s vědeckými úkoly vybraných pracovišť. Je to pro ně jedinečná příležitost, jak upevnit své teoretické znalosti na základě praktického předvedení odborníky. Mnohá témata jsou směrována tak, aby se jim nabité znalosti hodily i v běžném životě.

V letošním roce se opět sešli skvělí studenti, mezi nimi i pět finalistů národního kola SOČ. Prošli mnoha laboratořemi, stali se na chvíli součástí vědeckého týmu. Měli možnost i založený pokus poslední den vyhodnotit. Tematicky se jednotlivá stanoviště týkala rostlinolékařství, kvality živočišných produktů, meteorologie a klimatologie a využití poznatků pro zemědělství, hmyzu jako potraviny blízké (?) budoucnosti, využití bioodpadu, a nakonec i senzoriky potravin. V potravinářském pavilonu měli studenti možnost upéci rohlíčky do zlatova. Součástí semináře je i písemná zpětná vazba od studentů. A co říkali na letošní program? Vybíráme některé komentáře.

„Největším přínosem je zjištění, že škola může být příjemné místo. Možnost pohybovat se v laboratořích a možnost spoustu věcí zkusit jsou velké plusy. Velmi příjemným překvapením byla prohlídka skleníků.“ – „Moc jsem si to užila a dozvěděla se hodně nových informací. Nejvíce si cením toho, že jsme mohli pracovat a zkoušet nové věci.“ – „Kurz má očekávání splnil, dozvěděla jsem se toho spoustu a vyzkoušela si nové věci. Pro mě bylo přínosem vyzkoušet si fungování na vysoké škole, zjistila jsem, co bych od ní chtěla, a vyzkoušela si obory, kterým bych se chtěla teoreticky věnovat.“ – „Má očekávání seminář spíš předčil, hlavně ta část s výrobou jídla. Za největší přínos považuji nová přátelství a kontakty!“ – „Chtěla bych moc poděkovat a ocenit přátelskou atmosféru. Doufám, že jsou všichni takhle milí a ochotní i ke studentům, protože atmosféra mě nadchla. Možná je to zbytečná informace pro vás, ale cesta mezi budovami formou procházky v zahradě je taky úžasná, takže další velké plus. Vše předčilo očekávání, děkuji.“ – „I když jsem to nečekala, kurz byl zajímavý a mohu ho dále doporučit.“ – „Váš kurz se mi velmi líbil. Drželi jsme se programu, dokonce jsme se mohli podívat i do skleníků a Libosadu. Vyzkoušela jsem si spoustu zajímavých činností. Moc jsem si to užila, i dobrodružství s kolejemi. Za těch pár dní jsem získala spoustu kamarádů, se kterými se, doufám, uvidím na podobné akci i příští rok.“

Velké díky patří všem vyučujícím a odborníkům, kteří se na přípravě semináře podíleli. Zejména za jejich energii a chuť, se kterými předávají své znalosti a nadšení z vědecké činnosti dalším generacím.

Děkujeme konkrétně: Ing. M. Maňasové, Ph.D., a Mgr. A. Samkové, Ph.D., z katedry ochrany rostlin za stanoviště Rostliny na nemocenské; prof. L. Kouřimské, Ph.D., a Ing. P. Škvorové z katedry mikrobiologie, výživy a dietetiky za stanoviště Otestuj si svoje smysly – senzorická analýza potravin;

Ing. J. Pytlíkovi a Ing. R. Codlovi z katedry chovu hospodářských zvířat za stanoviště Poznáš kvalitu živočišných produktů? Ing. L. Türkottovi, Ph.D. a Mgr. M. Musiolkové, Ph.D., z katedry agroekologie a rostlinné produkce za stanoviště Meteorologie a klimatologie jako pomocník v zemědělství; S. Dobročkovi, J. Povejšilovi, M. Elznicovi z Potravinářského pavilonu za stanoviště Rohlíčky do zlatova vypečené? Ing. M. Kulmovi, Ph.D., z katedry zoologie a rybářství za stanoviště Hmyz jako hospodářské zvíře; doc. Ing. Aleši Hančovi, Ph.D., a Ing. M. Míchalovi, Ph.D., z katedry agroenvironmentální chemie a výživy rostlin za stanoviště Bioodpad jako cenná surovina? P. Jůzovi z Demonstračního a experimentálního pracoviště za poutavou prohlídku skleníků a Libosadu.

Za organizátory semináře: Martin Opatrný, Markéta Sůva, Vlastimil Mikšík

Centrum propagace a informačních systémů FAPPZ

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content