Gastronomickou soutěž tradičně pořádají Koleje a Menza ČZU a jejich partner společnost Delirest. Ve spolupráci s experty organizátoři stanovili jednoduchá pravidla odrážející současné gastronomické trendy. Zároveň vycházejí z vlastních zkušeností s denním provozem a možnostmi menz.
„Soutěžení mezi kuchaři a kuchařkami nemá za cíl vytvářet profesní rivalitu. Je oslavou našeho krásného řemesla, utužuje naši komunitu a rozvíjí naše dovednosti. Účastí v soutěži mohou všichni získat nové přátele i cenné profesní zkušenosti,“ zdůrazňuje ředitel KaM České zemědělské univerzity v Praze Jiří Macoun.
Hlavním soutěžním dnem je středa 13. června, kdy své kuchařské dovednosti předvede osm dvoučlenných soutěžních týmů. V duchu letošního tématu Náš venkov budou připravovat dvouchodové menu ve složení předkrm nebo dezert a hlavní chod. Povinnými surovinami jsou vepřové maso, brambory, med a jogurt. Celé menu musí být bezlepkové a doporučuje se využití sezónních surovin. Není dovoleno použít konvenience a dovést si předpřipravené věci.
Hodnotit se bude kreativita a složitost zpracování surovin, snoubení chutí v celém menu, kompozice jednotlivých chodů, využití sezónních surovin, a také efektivní zpracování surovin, množství odpadu a reálnost kalkulace. V porotě zasednou odborníci, profesionální kuchaři, fanoušci gastronomie a studenti. Nebude mezi nimi chybět stálice soutěže Ondřej Slanina, který v rámci akce „květák“ předvede, jak se dá sníst úplně celý.
Každý tým musí připravit 20 porcí. Jedna je určena pro prezentaci a foto, pět až šest degustačních porcí pro porotu a ostatní se budou servírovat do chafingu pro veřejnost. Vzhledem ke zkušenostem z minulých let se opět můžeme těšit na koncert neodolatelných vůní a chutí, ale také na velký estetický zážitek.
Lenka Prokopová / Jiří Macoun
Podobné články
Katedra jazyků Provozně ekonomické fakulty ČZU v Praze uspořádala v rámci programu Blended Intensive Programme (BIP) mezinárodní týdenní literární kurz Literarisches Prag zaměřený na pražské německé spisovatele.
Také letos se na závěr akademického roku na České zemědělské univerzitě konala výstava bakalářských a ateliérových prací letního semestru 2024/2025, které vypracovali studenti a studentky programu Krajinářská architektura Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. V přízemí budovy MCEV II byly