Gastronomickou soutěž tradičně pořádají Koleje a Menza ČZU a jejich partner společnost Delirest. Ve spolupráci s experty organizátoři stanovili jednoduchá pravidla odrážející současné gastronomické trendy. Zároveň vycházejí z vlastních zkušeností s denním provozem a možnostmi menz.
„Soutěžení mezi kuchaři a kuchařkami nemá za cíl vytvářet profesní rivalitu. Je oslavou našeho krásného řemesla, utužuje naši komunitu a rozvíjí naše dovednosti. Účastí v soutěži mohou všichni získat nové přátele i cenné profesní zkušenosti,“ zdůrazňuje ředitel KaM České zemědělské univerzity v Praze Jiří Macoun.
Hlavním soutěžním dnem je středa 13. června, kdy své kuchařské dovednosti předvede osm dvoučlenných soutěžních týmů. V duchu letošního tématu Náš venkov budou připravovat dvouchodové menu ve složení předkrm nebo dezert a hlavní chod. Povinnými surovinami jsou vepřové maso, brambory, med a jogurt. Celé menu musí být bezlepkové a doporučuje se využití sezónních surovin. Není dovoleno použít konvenience a dovést si předpřipravené věci.
Hodnotit se bude kreativita a složitost zpracování surovin, snoubení chutí v celém menu, kompozice jednotlivých chodů, využití sezónních surovin, a také efektivní zpracování surovin, množství odpadu a reálnost kalkulace. V porotě zasednou odborníci, profesionální kuchaři, fanoušci gastronomie a studenti. Nebude mezi nimi chybět stálice soutěže Ondřej Slanina, který v rámci akce „květák“ předvede, jak se dá sníst úplně celý.
Každý tým musí připravit 20 porcí. Jedna je určena pro prezentaci a foto, pět až šest degustačních porcí pro porotu a ostatní se budou servírovat do chafingu pro veřejnost. Vzhledem ke zkušenostem z minulých let se opět můžeme těšit na koncert neodolatelných vůní a chutí, ale také na velký estetický zážitek.
Lenka Prokopová / Jiří Macoun
Podobné články
Fakulta životního prostředí ČZU v Praze chystá i letos oslavy Dne Země. Zváni jsou všichni, kteří si chtějí připomenout tento tradiční svátek planety. Den Země na FŽP se koná ve čtvrtek 24. dubna v prostorách atria a přilehlé přednáškové místnosti.
„I malé kroky jednotlivce mohou být velkým krokem pro společnost a prostředí, ve kterém žijeme.“ Taková je základní filozofie aktivit Oddělení rozvoje a udržitelnosti České zemědělské univerzity, které ve čtvrtek 24. dubna 2025 pořádá CSR konferenci Společně k udržitelné budoucnosti.