
Chovatelé z Junior týmu holštýnského skotu pracovali ve dvojicích s přidělenými zvířaty holštýnského a jerseyského plemene, jimž sami po celou dobu zajišťovali krmení, bedding, mytí, stříhání i vodění. Odborný program pak probíhal pod vedením italského školitele Elia Noci. Spolu s ním dohlížel na správnou techniku střihu toplinu a břicha, které jsou při přípravě jalovic stěžejní, také Radek Hlavnička.
Na programu letní školy byla i exkurze na nedalekou farmu Ruda, kde všechny provedla zootechnička Jana Viedemannová. Spolu s hlavním bonitérem Ladislavem Vondráškem zde proběhl praktický workshop, během něhož si mladí chovatelé mohli vyzkoušet práci bonitéra přímo v terénu a sami si ohodnotit několik prvotelek. Součástí letní školy byly také jerseyské plemenice, a tak nechyběla ukázka hodnocení jejich exteriéru pod vedením místopředsedy Českého svazu málopočetných dojných plemen, z.s. Petra Zajíčka.
V rámci odborného programu se uskutečnily dvě teoretické přednášky. První z nich byla zaměřena na historii výstavnictví s dr. Mirkem Novotným, který rovněž představil pohled na výstavnictví v USA. A zástupkyně společnosti Schaumann, s.r.o., přednášela o metabolických poruchách skotu.
Závěrečný den Letní školy začal svižným tempem, účastníky čekaly hektické přípravy na soutěž mladých vodičů. V kruhu se pak předvádělo celkem 19 studentů, kteří měřili své síly ve třech věkových kategoriích.
Letní škola pro mladé chovatele ale není jen o vystavování zvířat. Po celou dobu její účastníci zajišťovali kompletní péči o přidělené jalovice a nejpracovitější z nich byli ohodnoceni cenou The Best Young Breeder. Nově byl oceněn i nejšikovnější nováček.
Zdroj: www.holstein.cz / Lenka Prokopová
Foto: Petr Zmek




















Podobné články
Prezident republiky Petr Pavel předal v úterý 16. prosince 2025 v Karolinu za účasti ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagy jmenovací dekrety 69 novým profesorkám a profesorům vysokých škol. Na návrh Vědecké rady České zemědělské univerzity byl na nejvyšší
Výzkum na Provozně ekonomické fakultě ČZU má mnoho podob. Od analýzy potravinové soběstačnosti až po využití umělé inteligence při čtení starověkých písem. Tuto tematickou i metodologickou šíři potvrzují dvě nejvyšší fakultní ceny, které letos získaly vědkyně Provozně ekonomické fakulty.





















