Svátek má

Milan
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Králi gastronomické soutěže Mistrovství menz 2025 jsou kuchaři z menzy České zemědělské univerzity

Už počtvrté na České zemědělské univerzitě předvedli své kulinářské kvality kuchaři univerzitních menz. Gastronomická soutěž se konala ve dnech 17.–18. června ve znamení hesla Mysli globálně, jez lokálně. Králem soutěže se stala menza ČZU-Delirest services, s. r. o., ale ostatní týmy se rozhodně zahanbit nenechaly. Důkazem byly i bleskově vyprázdněné pulty při veřejné ochutnávce soutěžních jídel.
Mistr letošní gastronomické soutěže, ČZU-Delirest services, s.r.o., vaří v suchdolské menze 

Vařilo se v Potravinářském pavilonu, který slouží jako výukové centrum pro studenty ČZU. Soutěž tradičně pořádají Koleje a Menza ČZU a jejich partner, společnost Delirest services, s. r. o. Ve spolupráci s experty stanovili organizátoři jednoduchá pravidla odrážející současné gastronomické trendy.

O mistrovský titul se letos utkala čtyři stravovací zařízení. Kromě domácí menzy ČZU–Delirest services, s. r. o., měřili síly kuchaři z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a společnosti Primirest, která se školnímu stravování věnuje už více než 30 let. Všichni měli za úkol připravit hlavní chod a dezert, přičemž povinnými surovinami byly brambory, kuře, tvaroh a jablka.

„Posuzovali jsme parametry jako chuť a vzhled soutěžních pokrmů, jejich atraktivnost, trendové kulinární úpravy, pracnost přípravy, dodržování HACCP či energetický příjem 25 až 35 procent celkového denního energetického příjmu studenta. A také poměr bílkovin, tuků a sacharidů, obsah vybraných mikronutrientů, typ použitého tuku dle složení, obsah vlákniny, typ použitých surovin, původ surovin, zpracování, efektivita využití surovin a energetická náročnost,“ říká ředitel Kolejí a Menzy ČZU Jiří Macoun, který zasedl v porotě spolu s odborníky a profesionálními kuchaři, a také studenty, pro které tu menzy jsou.

Absolutním vítězem je menza ČZU, která je zároveň vítězem divácké soutěže. Nechala za sebou na druhém místě Primirest a na třetím Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně. Rozdíly mezi soutěžícími však byly minimální.

Tato událost však nebyla jen o skvělém jídle, ale i o nových trendech v gastronomii. Ty byly tématem přednášek odborníků, při nichž Diana Chrpová z ČZU pohovořila o pokrmech vhodných při gastrointestinální dietě a Jan Pivoňka z VŠCHT o dlouhodobé udržitelnosti a uhlíkové stopě.

Letos jsme pozměnili koncepci soutěže a rozšířili program směrem k odborným znalostem. Věřím, že si účastníci odnesli zajímavé poznatky,“ podotýká Jiří Macoun a jako bonus zmiňuje, že se tentokrát na mistrovství menz sešla vynikající parta lidí.

Perličkou soutěže byla kulinářská show Jiřího Babicy, který připravil a nechal všechny ochutnat svoji asijskou specialitu. V rámci doprovodného programu tu byla možnost vyzkoušet měření na přístroji InBody, ochutnat dezerty z hmyzí mouky či otestovat své smysly v senzorické laboratoři.

A co by organizátoři gastronomické soutěže chtěli nabídnout do budoucna? „Chceme pokračovat v trendu spojení samotné soutěže se zajímavými informacemi týkajícími se nových trendů, poznatků a podobně. Letos se velmi osvědčilo zapojení akademiků, to je podle mě správný směr. Soutěž se profesionalizuje, a to je cesta, kterou bychom chtěli jít. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby se do budoucna sešlo víc týmů. Nikdo z toho nemusí mít strach. Snažíme se, aby všichni odcházeli s pocitem, že i když třeba nestanuli na ´bedně´, něco jim to přineslo. V minulosti někteří odjížděli zklamaní, že přijeli vyhrát, a to se nestalo. Podle mě je ale ze všeho nejdůležitější ta příležitost předvést své kuchařské umění,“ uzavírá Jiří Macoun, ředitel Kolejí a Menz ČZU a organizátor Mistrovství menz 2025.

Lenka Prokopová

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content