
Vařilo se v Potravinářském pavilonu, který slouží jako výukové centrum pro studenty ČZU. Soutěž tradičně pořádají Koleje a Menza ČZU a jejich partner, společnost Delirest services, s. r. o. Ve spolupráci s experty stanovili organizátoři jednoduchá pravidla odrážející současné gastronomické trendy.
O mistrovský titul se letos utkala čtyři stravovací zařízení. Kromě domácí menzy ČZU–Delirest services, s. r. o., měřili síly kuchaři z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a společnosti Primirest, která se školnímu stravování věnuje už více než 30 let. Všichni měli za úkol připravit hlavní chod a dezert, přičemž povinnými surovinami byly brambory, kuře, tvaroh a jablka.
„Posuzovali jsme parametry jako chuť a vzhled soutěžních pokrmů, jejich atraktivnost, trendové kulinární úpravy, pracnost přípravy, dodržování HACCP či energetický příjem 25 až 35 procent celkového denního energetického příjmu studenta. A také poměr bílkovin, tuků a sacharidů, obsah vybraných mikronutrientů, typ použitého tuku dle složení, obsah vlákniny, typ použitých surovin, původ surovin, zpracování, efektivita využití surovin a energetická náročnost,“ říká ředitel Kolejí a Menzy ČZU Jiří Macoun, který zasedl v porotě spolu s odborníky a profesionálními kuchaři, a také studenty, pro které tu menzy jsou.
Absolutním vítězem je menza ČZU, která je zároveň vítězem divácké soutěže. Nechala za sebou na druhém místě Primirest a na třetím Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně. Rozdíly mezi soutěžícími však byly minimální.
Tato událost však nebyla jen o skvělém jídle, ale i o nových trendech v gastronomii. Ty byly tématem přednášek odborníků, při nichž Diana Chrpová z ČZU pohovořila o pokrmech vhodných při gastrointestinální dietě a Jan Pivoňka z VŠCHT o dlouhodobé udržitelnosti a uhlíkové stopě.
„Letos jsme pozměnili koncepci soutěže a rozšířili program směrem k odborným znalostem. Věřím, že si účastníci odnesli zajímavé poznatky,“ podotýká Jiří Macoun a jako bonus zmiňuje, že se tentokrát na mistrovství menz sešla vynikající parta lidí.
Perličkou soutěže byla kulinářská show Jiřího Babicy, který připravil a nechal všechny ochutnat svoji asijskou specialitu. V rámci doprovodného programu tu byla možnost vyzkoušet měření na přístroji InBody, ochutnat dezerty z hmyzí mouky či otestovat své smysly v senzorické laboratoři.
A co by organizátoři gastronomické soutěže chtěli nabídnout do budoucna? „Chceme pokračovat v trendu spojení samotné soutěže se zajímavými informacemi týkajícími se nových trendů, poznatků a podobně. Letos se velmi osvědčilo zapojení akademiků, to je podle mě správný směr. Soutěž se profesionalizuje, a to je cesta, kterou bychom chtěli jít. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby se do budoucna sešlo víc týmů. Nikdo z toho nemusí mít strach. Snažíme se, aby všichni odcházeli s pocitem, že i když třeba nestanuli na ´bedně´, něco jim to přineslo. V minulosti někteří odjížděli zklamaní, že přijeli vyhrát, a to se nestalo. Podle mě je ale ze všeho nejdůležitější ta příležitost předvést své kuchařské umění,“ uzavírá Jiří Macoun, ředitel Kolejí a Menz ČZU a organizátor Mistrovství menz 2025.
Lenka Prokopová
Podobné články
V pondělí 16. června 2025 jmenoval prezident České republiky Petr Pavel 87 nových profesorů a profesorek na návrh vědeckých a uměleckých rad vysokých škol. Jsou mezi nimi tři členové akademické obce České zemědělské univerzity. Slavnostní předání jmenovacích dekretů proběhlo ve
Dobrodružství vědy a poznávání jejích nekonečných tajemství. To je VědaFest, který ve středu 18. června 2025 promění dejvické Vítězné náměstí v čase mezi 8.30 a 18.30 v jednu velkou laboratoř pod širým nebem. Svoji expozici zde tradičně bude mít i