Svátek má

Taťána
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

„Je zásadní, aby provoz pavilonu fungoval na dennodenní bázi a student v rámci praxí vstupoval do reálné potravinářské výroby,” říká ředitel Potravinářského pavilonu.

Oficiální otevření Potravinářského pavilonu FAPPZ v areálu ČZU se blíží, několik provozů bude spuštěno v základním režimu již na začátku léta, další se postupně připojí. Jak výstavba pavilonu probíhala, co všechno si v něm studenti vyzkouší i jaké jméno dostal nový brand, nám v rozhovoru sdělil jeho ředitel Ing. David Farský.

Myšlenka unikátního technologického centra zaměřeného na vzdělávání v oblasti potravinářství vznikla již kolem roku 2015. Univerzita následně podala projektovou žádost na získání prostředků z Evropské unie a v roce 2017 se podařilo projekt pod dotačním titulem Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání získat. Samotná výstavba začala na začátku roku 2020 po vysoutěžení stavební společnosti a měla trvat přibližně dva roky. Na pozemcích byly ale během výstavby nalezeny archeologické pozůstatky, jejichž odkrývání pozastavilo stavební techniku na další tři měsíce. I přes práci archeologů a probíhající krizi spojenou s pandemií COVID-19 se výstavbu podařilo úspěšně zrealizovat a oproti původnímu plánu se protáhla pouze o půl roku. V současné době probíhají závěrečné kontroly ze strany veterinární správy a hygieny, které jsou nutné ke spuštění všech potravinářských provozů.

„Na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů (FAPPZ) existují základní a kontextové potravinářské studijní programy. Hlavní myšlenkou projektu tak bylo pozvednout tyto programy na kvalitativně vyšší úroveň. Chceme, aby studenti, kteří projdou bakalářským nebo magisterským programem, měli reálnou zkušenost s tím, jak potravinářské provozy fungují. Firmy z tohoto segmentu naše plány kvitují, protože kvalifikovaná pracovní síla na trhu chybí,” říká k nápadu na vybudování centra jeho ředitel Ing. David Farský.

Pavilon tvoří šest potravinářských provozů. Tři z nich, které jsou stěžejní, zahrnují zpracování masa, zpracování mléka a pekárnu s cukrárnou. Menší provozy jako minipivovar, zpracování ovoce a zeleniny nebo lisování olejů a zpracování léčivých rostlin budou v provozu spíše sezónně. Kromě zmiňovaných provozů nabídne pavilon také tři typy nadstavbových služeb. Najdeme v něm vlastní senzorickou laboratoř, výukový gastro provoz i ordinaci výživového poradce. Technologické centrum tak má ukázat cestu od samotného prvopočátku, tedy zemědělství či chovu, přes technologie zpracování produktů až po výsledný pokrm a jeho dopad na člověka.

Na FAPPZ probíhá v současné době také prestižní projekt DRIFT-FOOD, schválený Evropskou komisí v rámci programu Horizont 2020. Tým špičkových potravinářských vědců, který je postupně doplňován o další zahraniční odborníky, bude v rámci tohoto projektu v následujících letech využívat nové technologické centrum pro výzkumy zaměřené na inovaci potravin. Na výukovém centru je unikátní také to, že plánovaná produkce má být kontinuální a hlavní tři provozy budou aktivní každý týden od pondělí do pátku. „Je velmi důležité, aby provoz fungoval na dennodenní bázi a student tak v rámci svých praxí vstupoval do reálné potravinářské výroby. Technologické procesy, ve kterých figuruje kvásek nebo zrání piva, nemůžeme ukázat během jednoho dne,” zdůrazňuje Farský.

Studenti se mohou s provozy seznamovat několika způsoby. Celý objekt je vybaven moderní audio a video technikou, dění z jednotlivých provozů je tak možné přenášet v přímém přenosu přímo do učeben. Dalším způsobem jsou speciální exkurzní lávky, ze kterých je vidět do tří hlavních provozů. Posledním a nejintenzivnějším způsobem, jak se student do provozu podívá, je právě v rámci praxí. Po průchodu standardní hygienickou smyčkou se studenti připojí ke zkušeným zaměstnancům jednotlivých úseků. Od nich se budou učit a současně jim pomáhat se zpracováním produktů. Délka praxí se bude lišit v závislosti na studijním programu, finální studijní plány dokončí fakulta během léta, aby s nimi studenty seznámila ještě před začátkem zimního semestru 2022/23.

O tom, co v pavilonu chtějí produkovat, už podle ředitele představu mají: „Výslednou představu produktového portfolia jsme získali propojením řady odborných názorů. Nechali jsme si od externí agentury vyhotovit analýzu potravinářského trhu, abychom věděli, jaké jsou současné trendy a ceny a kde se nacházejí kvalitní suroviny. Zpětnou vazbu nám poskytli také naši technologičtí partneři, jako je LE & CO výroba uzenin a mléčné výrobky Hollandia. Výrobkový mix jsme museli přizpůsobit nejen s ohledem na trh, ale také na edukativní rovinu našeho projektu.”

Produkty vyrobené v Potravinářském pavilonu mají už i svou značku. Etikety poctivých uzenin, jogurtů či sušeného ovoce ozdobí krátké a výstižné „Um!”. V budoucnosti bude možné zakoupit produkty přímo v prostorné prodejně umístěné v suterénu pavilonu, ta ovšem ještě čeká na instalaci ze strany vítěze výběrového řízení. K dostání budou ale také online na největším portále s farmářskými výrobky Scuk.cz nebo přes největší elektronické tržiště Rohlík.cz. A také na plánovaném e-shopu pro zaměstnance a studenty univerzity.

 Markéta Vostarková

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content