Po napínavém hlasování cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „ČESKÉ POLE má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat jejich návrat do českých obchodů i na české talíře,“ uvedl Jindra. Partnerem projektu je makro ČR, dále Česká zemědělská univerzita, Ministerstvo zemědělství ČR, Český gastronomický institut, Zelinářská unie Čech a Moravy a další zástupci zemědělců a gastronomů.
Iniciativa ČESKÉ POLE usiluje o nahrazení dovážených surovin českými
Zatímco v roce 1999 se brambory v Česku pěstovaly na 30 000 hektarech zemědělských ploch, v roce 2021 to bylo už jen 22 800 hektarů. Podobně jsou na tom i další tradiční plodiny jako cibule, česnek nebo křen a ústup se nevyhnul ani některým chovům v živočišné výrobě. Vrátit tradiční české plodiny v dostatečné míře nejen na pole, ale také na talíře restaurací si proto dala za cíl Iniciativa ČESKÉ POLE. Během prvního roku fungování se povedlo úspěšně podpořit české brambory, křen a česnek. Po navýšení plochy odrůdy brambor Agria na hranolky o 90 tun pak v restauracích, bistrech a provozovnách rychlého občerstvení česká sklizeň nahradila hranolky dovážené z Nizozemska.
Spotřeba českých brambor na hranolky stoupla v makro ČR z deseti na téměř šedesát procent
„V lednu roku 2023 se české brambory na hranolky podílely na celkových prodejích jen z deseti procent, v současné době je to již více než polovina. Celkem zákazníci za pět měsíců nakoupili o dvacet osm procent více brambor na hranolky než ve stejném období minulého roku. Iniciativa se postarala také o vyšší produkci a prodeje českého křenu,“ říká Jiří Nehasil, generální ředitel společnosti makro ČR, a dodává, že zároveň Inciativa ČESKÉ POLE podpořila pěstování českého křenu a nastartovala renesanci pravého českého česneku v podobě původních českých odrůd. Návrat tradičních českých zemědělských produktů do domácí gastronomie by mohl v roce 2024 dostat ještě větší impulz.
Po diskusi s odborníky z ČZU podpoří ČESKÉ POLE i tradiční živočišné produkty
S výběrem nových produktů vhodných pro další rozšíření portfolia Iniciativy ČESKÉ POLE pomáhají odborní pracovníci a vědci z České zemědělské univerzity, která se k projektu připojila vloni v srpnu jako odborný garant v oblasti výzkumu tradičních odrůd a plemen.
Mezi nejrozpracovanější projekty pro budoucí rozšíření záběru iniciativy patří v tuto chvíli česká cibule vhodná na guláš a šalotka. „Pro české zemědělce je podpora a garance odbytu velmi důležitá. Iniciativa ČESKÉ POLE ukazuje dalším účastníkům trhu, že čeští pěstitelé a chovatelé patří co do kvality k evropské špičce. Jejich produkci má smysl nakupovat a nabízet jak v českých domácnostech, tak – jako v tomto případě – v českých gastronomických provozech,“ podotýká Petr Jílek, vrchní ředitel Sekce ekologického zemědělství, komodit, výzkumu a vzdělávání Ministerstva zemědělství ČR.
A jaké má ČESKÉ POLE plány do budoucna?
„Iniciativa ČESKÉ POLE je unikátní v tom, že se zaměřuje na více parametrů zemědělské produkce najednou. Proto do budoucna půjdeme i nadále cestou vytipovávání konkrétních produktů, u kterých dává největší smysl návrat na česká pole i na české talíře. Po diskusi s odborníky z České zemědělské univerzity uvažujeme o podpoře produktů živočišného původu, například jehněčího masa a drůbeže z volného chovu,“ odpovídá vedoucí komunikace makro ČR Nikola Formanová. Kromě přímé podpory producentů jednotlivých plodin se ČESKÉ POLE zaměřuje také na soustavnou komunikaci výhod a možností tuzemské zemědělské produkce směrem k provozovatelům v gastronomii.
Podobné články
Česká zemědělská univerzita je ve dnech 9.– 13. září 2024 hostitelkou mezinárodní konference IENE 2024 na téma Biodiverzita a budoucnost dopravy. Na programu jsou plenární prezentace předních odborníků z oboru, tematické přednášky, interaktivní diskuse, prezentace posterů a exkurze za příklady
Chytrá krajina Amálie u Lán se v pátek 6. září 2024 stala místem setkání zástupců České zemědělské univerzity v Praze a společnosti T-Mobile s ministrem zemědělství Markem Výborným. Záměrem bylo prezentovat unikátní výzkumný projekt, svého druhu laboratoř pod širým nebem